22.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Barry Paterson).
Biele povlaky na potravinárskych výrobkoch si najčastejšie spájame so znehodnotením, a preto sa pre ich použitie rozhodne len málokto. Ale je to tak vždy? Čo ak sa objaví na čokoláde?

Foto: shutterstock/Barry Paterson
Niekedy sa stane, že sa na zakúpenej a odloženej čokoláde objaví jemný biely povlak. Pre mnohých ľudí je to znak toho, že výrobok už nie je vhodný na konzumáciu, pretože je jednoznačne spojený s plesňou a inými podobnými javmi, ktoré naznačujú, že sa jedlo pokazilo. Ukazuje sa však, že v tomto prípade to tak nie je. Môžete bezpečne jesť tento druh čokolády?
Môžete jesť čokoládu s bielym povlakom? Nie je to pleseň
Na rozdiel od zdania, biely povlak na čokoláde neznamená, že je pokazená. V prvom rade si treba uvedomiť, že nejde o pleseň a má na to dosť prozaický dôvod. Nie je to nič iné ako obyčajný tuk, alebo skôr tenká vrstva, ktorá jednoducho opäť stuhla. Každý čokoládový výrobok obsahuje kakaové a mliečne tuky. Pri kolísaní teplôt sa najskôr roztopia a potom opäť stuhnú.
Dá sa to postrehnúť najmä vtedy, keď sladkosti najskôr vložíme do chladničky a potom ich presunieme do skrinky, kde bude teplota oveľa vyššia. To isté platí aj v opačnej situácii, ak sa čokoláda trochu roztopí a rozhodneme sa ju zachrániť odložením na chladné miesto. Pokiaľ teda produkt nemá po dátume spotreby a jediné, čo vás znepokojuje, je biely povlak, nič vám nebráni ho zjesť.

Foto: shutterstock.com/e_rik
Ako zistiť, či je čokoláda dobrá? Indikátorom môže byť biely povlak
Je zaujímavé, že prítomnosť bieleho povlaku je jednoduchý spôsob, ako posúdiť kvalitu čokolády. Lacnejšie a o niečo slabšie výrobky totiž často obsahujú viac tuku alebo cukru. V takom prípade sa oveľa ľahšie objaví veľké množstvo bieleho nánosu.
Akú čokoládu máte najradšej?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nahraďte ním zemiaky. Ľahšie pre žalúdok, protizápalové pre kĺby
Šokujúci nárast rakoviny pľúc u nefajčiarov: Čo stojí za týmto trendom?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.