22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ThamKC).
Prelomová štúdia odhalila neuveriteľné účinky jogurtu na naše zdravie. Stačia dve porcie týždenne a riziko rakoviny hrubého čreva výrazne klesá. Vedci z Harvardu prinášajú revolučné zistenia, ktoré môžu zmeniť váš pohľad na tento bežný produkt.

Foto: shutterstock/olepeshkina
Tichý zabijak, ktorému môžeme predísť
Rakovina hrubého čreva si každoročne vyžiada milióny životov. Podľa najnovších štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie len v roku 2020 diagnostikovali viac ako 1,9 milióna nových prípadov. Toto ochorenie sa tak stalo tretím najčastejším onkologickým ochorením na svete. Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia nad 50 rokov, pričom muži majú vyššie riziko ako ženy. Odborníci však prichádzajú s prevratným objavom – pravidelná konzumácia jogurtu môže výrazne znížiť riziko vzniku tohto zákerného ochorenia.
Revolučný objav harvardských vedcov
Tím výskumníkov z prestížnej Harvard TH Chan School of Public Health realizoval rozsiahlu štúdiu, ktorá trvala neuveriteľné tri desaťročia. Sledovali viac ako 150 000 ľudí a ich stravovacie návyky. Výsledky ich ohromili. Účastníci, ktorí konzumovali aspoň dve porcie jogurtu týždenne, vykazovali výrazne nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. „Jogurt môže byť neobyčajne cenný pre udržanie zdravého mikrobiómu v našom tele,“ vysvetľuje Dr. Tomotaka Ugai, spoluautor štúdie.
Prečo práve jogurt? Tajomstvo je v baktériách
Kľúčom k ochrannému účinku jogurtu sú prospešné baktérie Bifidobacterium. Tieto mikroorganizmy pomáhajú udržiavať zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry. Vedci zistili, že dlhodobá konzumácia jogurtu významne mení zloženie črevných baktérií. Vytvárajú sa tak optimálne podmienky, ktoré bránia vzniku rakovinových buniek. Dr. Chris Damman, gastroenterológ a profesor na Univerzite vo Washingtone, potvrdzuje tieto zistenia svojimi vlastnými výskumami.
Neuveriteľné účinky jogurtu na naše zdravie
Jogurt nie je len prevenciou proti rakovine. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia fermentovaných mliečnych výrobkov:
- Znižuje riziko cukrovky 2. typu
- Predchádza osteoporóze
- Podporuje zdravie srdca a ciev
- Posilňuje imunitný systém
- Zlepšuje trávenie
- Pomáha pri chudnutí

Foto: shutterstock/PhotoSGH
Ako si vybrať správny jogurt?
Nie každý jogurt na pultoch obchodov má rovnaké zdravotné benefity. Odborníci odporúčajú:
- Vyberajte si jogurty bez pridaného cukru
- Čítajte zloženie – čím kratší zoznam ingrediencií, tým lepšie
- Hľadajte označenie „živé kultúry“
- Uprednostnite prirodzene fermentované jogurty
- Vyhýbajte sa jogurtom s umelými sladidlami a konzervantmi
Ako zaradiť jogurt do jedálnička?
Odborníci odporúčajú konzumovať jogurt:
- Na raňajky s ovocím a orechmi
- Ako zdravú desiatu
- Namiesto vysokokalorických dezertov
- Ako základ pre domáce dresingy
- V kombinácii s celozrnnými cereáliami
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto lacné ovocie chráni pred rakovinou. Dve denne stačia, na Slovensku ich máme dosť
Ako sedíte na záchode? Áno. Môžete to urobiť aj zle
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.