23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/My July)
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť jeseň a zimu bez horúcich čajov. Hrnček takéhoto nápoja nielenže skvele zahreje telo, ale ho aj podporí počas chladného obdobia. V posledných rokoch sa však čoraz častejšie pripomínajú dôsledky, ktoré tento zvyk môže mať na naše zdravie. Vysvetlíme vám, aká je bezpečná teplota čaju.

Foto: shutterstock/My July
Ukázalo sa, že pravidelné pitie horúceho čaju zvyšuje riziko rakoviny pažeráka. Výsledky štúdie o tomto probléme boli pred niekoľkými rokmi uverejnené v časopise International Journal of Cancer. Ako uviedli vedci, ľudia, ktorí denne vypili viac ako dve veľké šálky čaju s teplotou vyššou ako 60 stupňov Celzia, mali výrazne vyššiu pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia.
Prečo môže horúci čaj poškodiť vaše zdravie?
Horúce nápoje totiž poškodzujú sliznicu pažeráka. V poškodených oblastiach následne prebiehajú nevhodné procesy delenia buniek. Ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny pažeráka, sú:
- pitie alkoholu,
- fajčenie
- častá konzumácia horúcich a korenených jedál,
- nedostatok vitamínov,
- refluxné ochorenie.

Foto: shutterstock/fizkes
K podobným záverom dospeli aj čínski vedci, ktorí svoju štúdiu uskutočnili počas deviatich rokov na skupine takmer pol milióna dobrovoľníkov. Vedci zistili, že u ľudí, ktorí pravidelne pijú alkohol a horúci čaj, vzniká rakovina pažeráka päťkrát častejšie ako u tých, ktorí sa listovému nápoju vyhýbajú. – Horúci čaj poškodzuje bunky, ktoré tvoria pažerák. Ak navyše niekto pije alkohol a fajčí cigarety, poškodenie bude ešte väčšie, uviedol v rozhovore pre The Telegraph jeden zo spoluautorov štúdie Lv Jun z Peking University Health Science Centre.
Ako piť čaj, aby ste si neublížili?
Našťastie to neznamená, že sa musíte úplne vzdať pitia horúcich čajov. Aby ste neohrozili svoje zdravie, jednoducho chvíľu počkajte, kým teplota nápoja neklesne na primeranú úroveň. – Bezpečná teplota je pod 60 stupňov,“ upozorňuje odborník na výživu Michal Wrzosek v jednom zo svojich videí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto si overíte kvalitu kupovaného čaju. Všetko, čo potrebujete, je vlažná voda
Toto je najhorší čas dňa na pitie čaju. Radšej sa ho vzdajte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.