23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KseniyaBelova).
Ako pripraviť palacinky, aby boli mäkké, vláčne a zamatové ako detská tvárička? Máme pre vás osvedčený recept, ktorý zvládne aj dieťa (samozrejme, pod dohľadom dospelých). Tajomstvo spočíva v jednej ingrediencii, ktorú by ste nemali ľutovať. Takto to robia vo Francúzsku a ich palacinky sa považujú za najlepšie na svete.

Foto: shutterstock/KseniyaBelova
Väčšina z nás berie recept na palacinky trochu zľahka a robí ich nespoľahlivou metódou „od oka“. Hoci táto metóda zvyčajne funguje, niekedy palacinky pri skladaní praskajú, trhajú sa alebo vychádzajú príliš hrubé a nedá sa do nich zabaliť syrová alebo iná náplň pomocou vreckovky. Francúzske palacinky, známe po celom svete ako crepes, sú jednoducho dokonalé. Sú tenké, pružné a naozaj chutné. Tu je to všetko o masle. Netreba sa ho báť ani ho ľutovať. Je najlepšou zárukou dokonalých palaciniek.
Dokonalé palacinky. Bez masla nebudú fungovať
Ingrediencie:
- 1 plný hrnček hladkej múky
- 3 vajcia
- 2/3 šálky mlieka
- 1 šálka perlivej vody
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- štipka soli
- voliteľná lyžička práškového cukru

Foto: shutterstock/New Africa
Postup:
- Múku preosejte do misky a vmiešajte do nej soľ a aj cukor, ak ho používate. Mlieko a voda by mali mať izbovú teplotu a rozpustené maslo by nemalo byť horúce.
- Mlieko a vodu pridajte k múke a zašľahajte vajcia. Pomocou mixéra na vysokých otáčkach všetko vymiešajte na hladkú hmotu a postupne pridávajte maslo.
- Pripravte si panvicu a zľahka ju vymažte maslom. Keď je panvica dostatočne horúca na to, aby sa s ňou dalo manipulovať, lyžicou naberte cesto a rozotrite ho po celej panvici.
- Smažte palacinky dozlatista. Budú veľmi tenké, preto ich nemusíte vyprážať z oboch strán. Ak však chcete mať istotu, môžete ich po chvíli vyprážania obrátiť.
Ako tieto palacinky podávať? Tu máte naozaj veľa možností. Skvele budú chutiť na sladko, napríklad s džemom alebo syrom, alebo ich môžete podávať v slanej verzii, napríklad so šunkou a syrom. Sú flexibilné, takže sa budú výborne hodiť na krokety alebo na obalenie a zapečenie v omáčke, napríklad mexickej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Kráľovná pečenia v domácnosti. Nezostávajú ani omrvinky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.