23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VIS Fine Art)
Aký je najlepší spôsob vyprážania rýb na panvici? Ak chcete, aby bol povrch ryby chrumkavý a vnútro šťavnaté a chutné, existuje niekoľko jednoduchých krokov, ako dosiahnuť tento efekt. Sú naozaj jednoduché a váš pokrm sa bude rozplývať v ústach.

Foto: shutterstock/VIS Fine Art
Vyprážaná ryba so zemiakmi a obľúbeným šalátom je jednoduchý a rýchly nápad na zdravú a chutnú večeru. Niekedy sa však stane, že kvôli drobným chybám pri príprave namiesto chrumkavej, zlatistej kôrky vznikne cesto, ktoré je mokré od tuku, rozpadá sa a jednoducho nie je dobré. Na čo by ste mali dávať pozor, aby sa to nestalo?
V čom obalíte ryby na vyprážanie? Tento krok nevynechajte
Teoreticky nie je vyprážanie rýb zložité, ale v praxi sa často stáva, že sa obal oddelí od mäsa už na panvici a celé nasiakne tukom. Aby ste tomu predišli, existuje niekoľko rýchlych a jednoduchých trikov. Prvým je najprv rybu osušiť papierovou utierkou. Jemne priložte kúsok a počkajte, kým sa absorbuje prebytočná voda, a mäso sa bude určite menej rozpadávať. Pri obaľovaní tiež nevynechávajte obalenie v múke. Mnoho ľudí tento krok ignoruje a používa len vajce a strúhanku, čo je chyba. Múka je najjednoduchší spôsob, ako udržať mäso v strede počas vyprážania šťavnaté, zatiaľ čo obalenie bude chrumkavejšie.

Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski
TIP! Múku je dobré použiť aj v prípade, že rybu neplánujete obalovať a chcete ju len vyprážať. Ryba bude v strede dokonale vlhká, ale s krásnou kôrkou.
Čo sa dá urobiť, aby sa obal z ryby neoddelil? Buďte opatrní pri vyprážaní
Dôležitá je aj správna technika vyprážania. Začnite výberom tuku s vysokým bodom zadymenia, aby sa výrazne znížilo riziko pripálenia. Vhodný bude okrem iného repkový olej alebo vyčistené maslo. Dôkladne ho rozohrejte na panvici (najlepšie s nepriľnavým povrchom) a až potom vložte rybu. Ak máte rybu s kožou (oplatí sa, pretože pomáha udržať jej tvar a zabraňuje jej rozpadnutiu), smažte ju najprv na boku.

Foto: shutterstock/freeskyline
Aký je najlepší spôsob vyprážania rýb na panvici? Nepreháňajte to s časom
Optimálny čas vyprážania rýb by nemal byť dlhší ako 5 minút z každej strany, hoci zvyčajne stačí aj menej. Nezabudnite počas tohto kroku mäso neustále obracať, pretože sa tak ľahko rozpadne. Namiesto toho buďte trpezliví. Keď je ryba hotová, opatrne ju vyberte z panvice na tanier vystlaný papierom na pečenie, ktorý vsiakne prebytočný tuk. Tým sa zabezpečí, že ryba bude dokonale šťavnatá a zároveň chrumkavá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ryba už nikdy nevyjde suchá. Urobte toto počas smaženia
Je oveľa chutnejší ako kapor. Málokto o tejto rybe počul a je veľmi zdravá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.