23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/baibaz).
Poznáte túto nenápadnú strukovinu, ktorá dokáže zázraky s vaším zdravím? Hrach nie je len ingrediencia do polievky či vianočného šalátu. Vedci odhalili, že tento malý zázrak prírody obsahuje toľko výživných látok, že ho právom môžeme nazývať superhrdinom medzi potravinami. Navyše vás príjemne prekvapí aj svojou cenou!

Foto: shutterstock/baibaz
Skrytá sila v malom zrnku
Málokto by čakal, že v obyčajnom hrachu sa skrýva taká výživová bomba. Toto malé zelené zrnko obsahuje neuveriteľné množstvo rastlinných bielkovín, ktoré dokážu plnohodnotne nahradiť živočíšne proteíny. V jednej porcii hrachu nájdete toľko bielkovín ako v poriadnom kúsku mäsa. Navyše obsahuje vzácnu kombináciu vitamínov skupiny B, ktoré podporujú správnu funkciu nervového systému a pomáhajú bojovať proti únave.
Draslík, horčík a fosfor tvoria v hrachu dokonalú trojicu minerálov pre zdravé srdce a silné kosti. Draslík reguluje krvný tlak a podporuje správnu činnosť srdcového svalu. Horčík zase pomáha pri strese a napätí, zatiaľ čo fosfor sa stará o zdravie kostí a zubov. Táto kombinácia z hrachu robí skutočného nutričného šampióna.
Prírodný spojenec pri chudnutí
Chcete schudnúť bez hladovania? Hrach je vaším najlepším spojencom! Vďaka vysokému obsahu vlákniny zasýti na dlhé hodiny, pritom obsahuje minimum kalórií. Jedna porcia hrachu obsahuje len 120 kalórií, ale až 8 gramov vlákniny. To predstavuje tretinu dennej odporúčanej dávky! Vláknina navyše spomaľuje vstrebávanie cukrov, čím zabraňuje prudkému nárastu hladiny glukózy v krvi.
Nízky glykemický index hrachu znamená, že energia sa uvoľňuje postupne a vy sa tak vyhnete záchvatom hladu či chuti na sladké. Pravidelná konzumácia hrachu môže dokonca znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí konzumujú hrach aspoň dvakrát týždenne, majú stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.

Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova
Pre koho nie je hrach vhodný?
Napriek všetkým benefitom existujú skupiny ľudí, ktorí by mali byť pri konzumácii hrachu opatrní. Ak trpíte na syndróm dráždivého čreva alebo máte problémy s nadúvaním, začnite s malými porciami. Hrach obsahuje látky, ktoré môžu spôsobovať tvorbu plynov. Tento problém však môžete zmierniť správnou prípravou – namočte hrach cez noc a vodu pred varením vylejte.
Osoby s problémami štítnej žľazy by sa mali poradiť s lekárom o množstve konzumovaného hrachu. Obsahuje totiž látky, ktoré môžu ovplyvňovať vstrebávanie jódu. Rovnako by mali byť opatrní ľudia trpiaci na reflux, pretože strukoviny môžu zhoršovať príznaky tejto choroby.
Kreatívne recepty z hrachu
Zabudnite na klasickú hrachovú polievku! Hrach môže byť základom množstva moderných a chutných jedál. Vyskúšajte napríklad hrachové placky – rozmixujte uvarený hrach s cibuľkou, cesnakom a vašimi obľúbenými bylinkami. Pridajte trochu múky a vytvorte lahodné placky, ktoré môžete podávať s jogurtovým dipom.
Hrachový krém ako nátierka na pečivo prekvapí svojou jemnou konzistenciou. Stačí rozmixovať uvarený hrach s olivovým olejom, citrónom a korením. Pre extra chuť pridajte pečený cesnak alebo sušené paradajky. Milovníci zapečených jedál určite ocenia náplň z hrachu, syra feta a bazalky – dokonalá kombinácia pre plnené šampiňóny alebo zapečené cestoviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zlaté pravidlá varenia. Vyhnite sa zbytočnému postávaniu pri hrncoch
Čo zasiať po paradajkách? Zabudnite na 5 rastlín. Tým ich vystavíte chorobám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.