24.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).
Sú hydinové srdcia zdravé? Ešte nedávno boli hydinové srdcia častým hosťom na slovenských stoloch, ale dnes po nich siahame čoraz menej. A to je veľká chyba. Vnútornosti sú skutočnou výživovou bombou, ktorá podporuje organizmus na mnohých úrovniach. Zistite, prečo sa ich oplatí zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Už roky je známe, že vnútornosti sú skutočnou baňou živín. Bohužiaľ, väčšina ľudí sa zastaví pri pečeni a úplne zabudne na ostatné skvosty. Je to škoda, pretože kuracie srdiečka, hoci sú malé, skrývajú veľké bohatstvo. Posilňujú organizmus, poskytujú dôležité mikroživiny a sú skvelou podporou zdravia. Oplatí sa dať im šancu, najmä preto, že z nich možno vykúzliť naozaj chutné jedlá.
Sú kuracie srdcia zdravé? Oplatí sa po nich občas siahnuť
Podľa odborníkov sú kuracie srdcia skutočným pokladom cenných zložiek.
- Krehké mäso poskytuje solídnu porciu bielkovín dôležitých pre budovanie a regeneráciu svalov, ako aj veľkú dávku železa v ľahko stráviteľnej forme. Vďaka tomu sa výborne hodí do jedálnička ľudí, ktorí bojujú s anémiou, únavou alebo slabosťou.
- Nájdete tu aj vitamíny skupiny B, ktoré sa starajú o účinný metabolizmus a nervový systém, ako aj zinok a selén – dve mimoriadne dôležité mikroživiny, ktoré posilňujú imunitu, podporujú regeneráciu kože a nechtov a zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane organizmu pred oxidačným stresom.
- Hydinové srdiečka sú preto skvelou súčasťou stravy fyzicky aktívnych ľudí, ktorým poskytujú plnohodnotné bielkoviny a cenné minerály.
- Je tiež vynikajúcou voľbou pre každého, kto sa chce prirodzene starať o zdravie srdca, imunitu a správne fungovanie nervového systému.
- Navyše sú tieto vnútornosti ľahko stráviteľné a dobre vstrebateľné. Môžu byť cennou súčasťou stravy aj pre ľudí v rekonvalescencii alebo tých, ktorí si potrpia na ľahkú, ale výživnú kuchyňu.
POZOR! Hoci sú hydinové srdcia zdravou voľbou, nie sú pre každého. Vzhľadom na značné množstvo cholesterolu by ich ľudia, ktorí bojujú s vysokou hladinou cholesterolu, mali jesť s mierou alebo sa o svojom jedálničku poradiť s lekárom. Opatrní by mali byť aj ľudia trpiaci dnou. Vnútornosti obsahujú puríny, ktoré môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej.
Čo všetko sa dá vyrobiť z hydinových srdiečok? Môžete ich použiť na mnoho spôsobov
Ak vás zaujíma, čo sa dá z hydinových srdiečok pripraviť, možností je naozaj veľa. Toto všestranné mäso sa výborne hodí do tradičných aj moderných jedál. Ako ho pripraviť?

Foto: shutterstock/Chudo2307
- Dusená klasika. Najprv srdcia dôkladne očistite od blán a orestujte na panvici s cibuľou a obľúbeným korením, napr. majoránom, paprikou a cesnakom. Keď zhnednú, zalejte ich vývarom a varte na miernom ohni, kým nie sú mäkké a šťavnaté. Výborne sa hodia ku kaši alebo krémovému zemiakovému pyré.
- Aromatická polievka. Mäso sa môže pridať do domáceho vývaru alebo bohatého guláša. Je dobré ho najprv zľahka opiecť a potom pridať do hrnca so zeleninou a vývarom. Pri pomalom varení dodá polievke hlbokú chuť a extra výživovú hodnotu.
- Grilované špízy. Aby boli srdiečka šťavnaté a chutné, marinujte ich niekoľko hodín v olivovom oleji s cesnakom, bylinkami a trochou citrónovej šťavy. Potom ich napichnite na špajdle a grilujte, kým nezískajú zlatistú farbu. Výborne chutia s cesnakovým chlebom alebo čerstvým šalátom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto mäso je zdravé, no často naň zabúdame. Nie každý by ho však mal jesť
Kontroverzná pochúťka našich starých rodičov. Niektorým ľuďom sa pri pomyslení na ňu robí nevoľno
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.