24.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa)
Viete, prečo by ste mali jesť pšeničné otruby? Majú viac vlákniny ako väčšina zeleniny. Sú vitamínovou bombou. Preto neváhajte a vložte si ich do košíka v obchode s potravinami. Zaradte ich do svojho jedálnička natrvalo, pretože v kombinácii s oblohou sú dokonalým raňajkovým produktom. Chutia božsky a vášmu telu dodajú cenné živiny.

Foto: shutterstock/New Africa
Pšeničné otruby sú skutočnou superpotravinou, ktorá sa čoraz častejšie odporúča ľuďom na redukčnej diéte, ktorí chcú schudnúť. Obsahujú viac vlákniny ako väčšina zeleniny (až 43,6 g na 100 g), takže majú pozitívny vplyv na črevá. Stimulujú metabolizmus a obsahujú množstvo cenných živín, ktoré podporujú zdravie organizmu. Je naozaj škoda, že tak málo ľudí pozná vlastnosti pšeničných otrúb.
Čo sú pšeničné otruby? Hľadajte ich v oddeleniach zdravej výživy v obchodoch
Pšeničné otruby sú vedľajší produkt, ktorý vzniká pri mletí pšenice na múku. Pozostávajú najmä z vonkajších vrstiev zrna (obal semien a časť endospermu). Majú rôzne zloženie, hrúbku a štruktúru a obsahujú viac alebo menej škrobu v závislosti od techniky mletia používanej spracovateľmi.
Donedávna sa používali najmä ako krmivo pre zvieratá. V posledných rokoch sa však stali hitom aj v obchodoch so zdravou výživou. Dôvodom je, že sa zistilo, ako pozitívne otruby ovplyvňujú ľudský organizmus.

Foto: shutterstock/JAYANNPO
Prečo jesť pšeničné otruby? Dôvodov je veľa, nielen chudnutie
Pšeničné otruby sú bohaté na vlákninu, ktorá pôsobí na črevá ako metla. Pomáha zametať nečistoty, ktoré sa zdržiavajú v tráviacom trakte, zabraňuje zápche, urýchľuje metabolizmus a poskytuje pocit sýtosti, čo pomáha ľuďom držiacim diétu schudnúť. Výrobok obsahuje aj ďalšie cenné živiny vrátane vitamínov skupiny B, vitamínu A, železa, zinku, medi, draslíka, horčíka, fosforu, jódu, mangánu či selénu, prírodné antioxidanty (kyselina fytová, fytoestrogény). V dôsledku toho pšeničné otruby podporujú imunitný systém, nervový systém alebo zdravie kostí.
Pravidelná konzumácia pšeničných otrúb môže tiež znížiť hladinu cholesterolu v krvi, znížiť riziko srdcových ochorení, hypertenzie alebo aterosklerózy. Nie každý však po nich môže často siahnuť kvôli lepku, ktorý obsahujú. Musia sa im vyhýbať alergici, ľudia s celiakiou alebo syndrómom citlivého čreva.

Foto: Pixabay/CookYourLife
S čím by ste mali jesť otruby a v akom množstve?
Pšeničné otruby by sa nemali konzumovať v nadmernom množstve. Stačí 1 – 3 čajové lyžičky denne, ktoré si môžete rozložiť do viacerých jedál. Nezabudnite, že najlepšie sa hodia k raňajkám, napr. zaliate skyrom, pridané do jogurtu a müsli. Otruby však môžete konzumovať aj vo forme ovsených placiek, omelety, palaciniek alebo ich pridať do mäsového cesta, aby ste zvýšili hodnotu jedla. Môžu sa použiť aj na prípravu chutných sušienok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dajte si ich na raňajky namiesto ovsenej kaše. V okamihu vyčistia vaše črevá od usadenín
Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.