25.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/wisely).
Túžite po niečom výnimočnom vo vašej záhrade? Čierna mrkva, ktorá bola kedysi bežnou súčasťou slovenských záhrad, sa vracia v plnej sile. Je zdravšia než jej oranžová sestra a prekvapí vás svojou chuťou. Práve teraz je ideálny čas na jej pestovanie!

Foto: shutterstock.com/wisely
Prečo je čierna mrkva skutočným superjedlom?
Táto zabudnutá zelenina ukrýva skutočný poklad vitamínov a minerálov. V porovnaní s klasickou oranžovou mrkvou obsahuje výrazne viac antioxidantov a beta-karoténu. Pravidelná konzumácia posilňuje imunitu, chráni srdce a spomaľuje starnutie. Antokyaníny, ktoré jej dávajú tmavú farbu, majú silné protizápalové účinky a podporujú zdravie čriev. Navyše obsahuje vitamíny A, C, K, vápnik, železo a selén. Výskumy potvrdzujú, že pravidelná konzumácia čiernej mrkvy znižuje riziko vzniku cukrovky a pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Pre svoje výnimočné vlastnosti si získava čoraz väčšiu pozornosť výživových odborníkov a nadšencov zdravého životného štýlu.
Pestovanie čiernej mrkvy: Jednoduchšie než si myslíte
Najlepší čas na výsev prichádza začiatkom jari, keď sa pôda zohreje na 7-10 stupňov. Semienka vysievame priamo do záhona do riadkov vzdialených 20-30 centimetrov. Hĺbka výsevu je približne 1 centimeter. Čierna mrkva miluje slnečné stanovište a kyprú, dobre priepustnú pôdu. Kľúčom k úspechu je pravidelná, ale nie príliš výdatná zálievka. Prvé plody môžete očakávať už po 3-4 mesiacoch od výsevu. Alternatívne môžete siať aj koncom leta pre jesennú úrodu. Táto dvojročná rastlina nevyžaduje náročnú starostlivosť, čo z nej robí ideálnu voľbu aj pre začínajúcich záhradkárov.
Historický návrat na naše záhony
Do Európy sa čierna mrkva dostala v 13. storočí a rýchlo si získala obľubu. Na našom území sa pestovala až do 17. storočia, kedy ju vytlačila oranžová odroda privezená holandskými pestovateľmi. V súčasnosti zažíva renesanciu najmä v Ázii, kde ju považujú za cennú ingredienciu tradičnej kuchyne. Jej návrat do európskych záhrad súvisí s rastúcim záujmom o zdravé a netradičné potraviny.

Foto: shutterstock.com/New Africa
Využitie v kuchyni: Od šalátov až po dezerty
Čierna mrkva prekvapí intenzívnejšou a pikantnejšou chuťou než jej oranžová príbuzná. V kuchyni ju môžete využiť mnohorakými spôsobmi:
- Surová do šalátov a smoothie
- Varená ako príloha
- Pečená s bylinkami
- Ako prírodné farbivo do pečiva
- V ázijských pokrmoch
- Vo forme prášku do nápojov
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pozrite sa na túto nenápadnú zeleninu láskavejšie. Doprajte si vitamínovú dávku
Nezabudnite na to pri zalievaní ruží. Budú kvitnúť až do prvých mrazov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.