25.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Ilinich).
Figa, alebo vlastne figovník obyčajný, je jednou z najstarších kultúrnych rastlín. V krajinách s teplejším podnebím sa pestuje už tisíce rokov, ale je dobre známa aj u nás. Môžeme ju pestovať v črepníku alebo aj v zemi, ak si vyberieme odrody, ktoré znášajú zimné mrazy. Aké je to pestovať figy v slovenskej záhrade? Aké vlastnosti majú tieto starodávne plody? Vysvetľujeme.

Foto: shutterstock/Olga Ilinich
Figa (Ficus carica) – pestovanie v slovenskom podnebí
Figovník obyčajný (Ficus carica), ľudovo nazývaný figa, je jedným z najstarších kultúrnych druhov, ktoré ľudstvo pozná. Spomína sa dokonca aj v Biblii – z jeho listov si Adam a Eva vytvorili čelenky, svoje prvé oblečenie. Existujú dohady, že práve figovník, a nie jablko, bol zakázaným ovocím odtrhnutým zo stromu poznania dobra a zla v raji.
Figy sú nepochybne rajským ovocím. Ich rafinovaná chuť sa mení s postupujúcim dozrievaním. Spočiatku je pomerne nevýrazná, ale časom získa prirodzenú sladkosť, v ktorej môžeme badať karamelovú a medovú príchuť. Ovocie je tiež príjemne šťavnaté a v jeho mäkkej dužine cítiť chrumkavé, malé semienka. Najchutnejšie sú čerstvé, ale môžeme z nich pripravovať aj konzervy, pridávať ich do pečiva a pokrmov a sušiť ich. Ak používate figy ako občerstvenie, môžete ich po dôkladnom umytí jesť aj so šupkou.
Figovník obyčajný sa spája najmä so stredomorskými krajinami. Pestuje sa tam už tisíce rokov, čo však nič nemení na tom, že ho možno vysadiť aj v slovenskej záhrade. Majte však na pamäti, že len niektoré odrody fíg dobre znášajú slovenské zimy. Aj keď si vyberiete mrazuvzdorné odrody, musia byť vysadené na chránenom mieste, chránené pred zimou a starostlivo ošetrované.
Vzhľadom na teplomilnú povahu fíg ich väčšina záhradkárov radšej pestuje v kvetináči, ktorý na zimu ukryjú v interiéri. Ak sa pre to rozhodnete, uistite sa, že rastlina má dostatočne veľkú nádobu (aspoň 30 cm v priemere). V lete ju môžete pestovať na slnečnej terase v blízkosti vykurovanej steny a od jesene do jari v skleníku, zimnej záhrade alebo nevykurovanej garáži s oknom.
Ktoré odrody fíg pestovať na Slovensku?
V slovenskom podnebí sa oplatí pestovať obyčajné figovníky s pomerne dobrou odolnosťou voči mrazu. Musíte si však uvedomiť, že nebudú také odolné ako pôvodné druhy ovocných stromov, ktoré sú dokonale prispôsobené našim podmienkam. Z tohto dôvodu potrebujú aj figy odolné voči chladu ďalšiu pomoc, aby prežili zimu bez ujmy. Ktoré odrody fíg pestovať na Slovensku?
- Figovník obyčajný ‚FRANCUESCO‘ – odoláva poklesu teploty až na -15 °C.
- Figovník obyčajný ‚Brown Turkey‘ – prináša sladké ovocie aj v našich klimatických podmienkach. Znáša mrazy až do -15 °C.
- Figovník obyčajný ‚Dalmatie‘ – Táto odroda fíg je veľmi odolná voči chladu – dokonca až do -18 °C.
Pestovanie fíg v záhrade
Pestovanie fíg u nás nie je veľmi populárne. Záhradkári sa obávajú nášho pomerne krátkeho leta a rizika, že všetky plody nedosiahnu plnú zrelosť pred príchodom jesenných mrazov. S tým musíte počítať, ak sa rozhodnete zasadiť figovník obyčajný do zeme. Na druhej strane sa však naše podnebie mení, preto stojí za to zvážiť zavedenie tohto exotického druhu do záhrady. Vysvetlíme vám, ako pestovať figy.
- Pôda – pre figovník je najlepší priepustný a úrodný substrát, hoci sa mu bude dariť aj v priemernom substráte s akýmkoľvek pH.
- Umiestnenie – pre figovník nájdite odľahlé, slnečné a od vetra chránené miesto. Odporúča sa zasadiť ho v blízkosti otepľovacích stien, ktoré mu v noci poskytujú teplo.
- Zalievanie – figovníky pestované v zemi aj v kvetináči vyžadujú miernu zálievku. Odporúča sa ju koncom leta ešte znížiť, aby sa urýchlilo dozrievanie plodov.
- Hnojenie – túto rastlinu možno počas vegetačného obdobia hnojiť prípravkami s viacerými živinami pre ovocné stromy a kríky, ale nie dlhšie ako do polovice júla. Používajte dávky podľa odporúčaní výrobcu uvedených na obale.
- Prerezávanie – toto ošetrenie nemusíte vykonávať. Po zime môžete odstrániť len suché, poškodené a zmrznuté výhonky.
- Zber – prvé zrelé figy sa zbierajú koncom júla a začiatkom augusta. Zber pokračuje až do jesene, ale bohužiaľ je často prerušený príchodom chladného počasia.
- Prezimovanie – aj relatívne odolné odrody fíg by sa mali pred zimou primerane chrániť. Na tento účel zabaľte ich nadzemné časti do bielej agrotextílie alebo slamených rohoží. Taktiež sa oplatí pokryť pôdu borovicovou kôrou, ktorá chráni korene pred chladom.
- Choroby a škodcovia – figa je rastlina odolná voči chorobám a škodcom. Pri pestovaní v kvetináčoch ju však niekedy napádajú molice a roztočce (najmä počas prezimovania).
Aké vlastnosti majú figy?
Pestovanie obyčajných fíg v našich klimatických podmienkach môže byť náročné. Stojí to však za to, aby ste si mohli vychutnať mimoriadne cenné ovocie, ktoré sa dá konzumovať surové a spracované na mnoho spôsobov. Je zaujímavé, že tieto starodávne plody sa kedysi považovali za prírodný liek na mnohé ochorenia. Mali pomáhať pri infekciách, črevných problémoch, kardiovaskulárnych poruchách, žalúdočných bolestiach a kožných ochoreniach.
Skutočnosť, že figy sa v ľudovom liečiteľstve používajú už stáročia, má svoje vedecké opodstatnenie. Ovocie obsahuje celý rad vitamínov (A, C, E, K a skupinu B), minerálne látky (najmä fosfor, zinok, draslík, železo, horčík a vápnik), organické kyseliny, cukry a bielkoviny. Čerstvé figy obsahujú približne. 3 g vlákniny, ale sušené figy obsahujú viac ako 12 g. Vďaka nej pomáhajú najmä pri zápche a zvýšenej hladine tzv. zlého cholesterolu. Treba však pripomenúť, že konzumácii veľkého množstva fíg, najmä sušených, by sa mali vyhnúť diabetici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobte to teraz v záhrade. V lete budú čučoriedky prinášať ovocie
Je to lepšie ako čučoriedka, rovnako chutné a oveľa ľahšie sa pestuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.