25.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tati Liberta).
Vôňa čerstvo pripravenej kávy ráno je niečo, bez čoho si väčšina ľudí nevie predstaviť začiatok dňa. Problém však nastáva, keď sa človek rozhodne vzdať sa kofeínu. Existuje, samozrejme, káva bez kofeínu, ale nie každému vyhovuje jej chuť. Našťastie existuje aj iná alternatíva. Pozrite sa, ako si pripraviť datľovú kávu!

Foto: shutterstock/Tati Liberta
Datľová káva získava na popularite ako zdravá alternatíva tradičnej kávy. Hoci neobsahuje kofeín, jej chuť a vôňa dokáže prekvapiť aj tých najnáročnejších gurmánov.
Ako pripraviť datľovú kávu?
Mnohí ľudia sa pýtajú, či je možné, že nápoj na báze datľových semienok dokáže zlepšiť koncentráciu a dodať energiu. Ukazuje sa, že áno! Tento nápoj pripravený z pražených a mletých datľových semienok má skutočne prekvapujúcu vôňu, chuť a vlastnosti.
Na prípravu datľovej kávy budete potrebovať:
- 10 datlí
- 250 ml vody
Budete potrebovať aj mlynček na kávu. Samozrejme, nepotrebujete celé ovocie, len semienka. Z ovocia si môžeme pripraviť najlepšiu datľovú smotanu bez gramu cukru, ktorá bude dokonalým doplnkom našej kávy.
Spôsob prípravy:
- Začnite tým, že opatrne oddelíte plody od semienok. Potom ich umyte a osušte.
- Semienka vložte na suchú panvicu a niekoľko minút opekajte. Mali by sa sfarbiť do tmavohneda a začať vydávať mierne orieškovú arómu.
- Pražené datľové semienka zomeľte v mlynčeku na kávu.
- Do šálky nasypte 1-2 čajové lyžičky datľovej kávy, zalejte ju vriacou vodou a varte 5-7 minút.
- Po uplynutí tejto doby ju prelejte cez sitko a podávajte s obľúbenými prísadami (napr. škoricou alebo rastlinným mliekom).
TIP: Ak sa Vám nechce datľové semienka pražiť, môžete ich aj upiecť v rúre. Stačí ich rozložiť na plech vystlaný papierom na pečenie a piecť vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 25 až 35 minút.
Datľová káva – vlastnosti
- Pre mnohých ľudí môže byť veľkým prekvapením, že datľová káva dodáva telu energiu napriek tomu, že neobsahuje kofeín. To všetko vďaka prírodným cukrom a živinám, ktoré sú obsiahnuté v semienkach datlí.
- Navyše nespôsobuje ani vedľajšie účinky, ako je nadmerná stimulácia alebo trasenie rúk.
- Datľová káva navyše nevyplavuje horčík, zlepšuje koncentráciu a podporuje aj tráviaci systém. Tá je možná vďaka vysokému obsahu vlákniny v semenách.
Datľovú kávu teda stojí za to vyskúšať, aj keď ste fanúšikom bežnej „malej čiernej“.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na prípravu zoštíhľujúceho nápoja z kávy stačí štipka. Pite ho každý deň
Tajomstvo ázijskej dlhovekosti. Najzdravšia fazuľa na svete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.