26.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DROBOT VIKTORIIA).
Zemiakové placky sú azda jedným z najpohodlnejších jedál, ktoré zlepšujú náladu. Sú vynikajúce a môžeme sa dohadovať o tom, ako ich najlepšie podávať. Či už ich budete jesť samostatne čí s kyslou smotanou, vždy by mali byť zlatisté a chrumkavé. Ako to dosiahnuť? Poznáme tajomstvo jedného kuchára. Všetko je to o cibuli, presnejšie o načasovaní jej pridania.

Foto: shutterstock/DROBOT VIKTORIIA
Ako sa pripravujú zemiakové placky? Najlepší spôsob, ako mi pred časom povedala jedna skúsená kuchárka, je tajomstvom ich neuveriteľnej a chrumkavej štruktúry. Dobre vieme, že recept na zemiakové placky je triviálny, ale tiež dobre vieme, že to, čo sa zdá byť jednoduché, nás najčastejšie môže oklamať. Dnes vám však povieme, ako pripraviť dokonalé zemiakové placky, a práve tu sa hodí osvedčený trik.
- Ide o cibuľu – ak ju pridávate k zemiakom, urobte tak tesne pred smažením. Takto cibuľa krásne skaramelizuje a placky budú zlatisté a chrumkavé.
- A nezabudnite nastrúhané zemiaky poriadne vyžmýkať. Toto sú dve zlaté pravidlá pre dokonalé placky.

Foto: shutterstock/Ksu Shachmeister
Chrumkavé a zlatisté zemiakové placky. Použite trik s cibuľou
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov, najlepšie múčnatých,
- 1 cibuľa,
- 2 malé vajcia,
- 2 PL pšeničnej múky,
- voliteľná plochá lyžica zemiakového škrobu,
- soľ podľa chuti,
- podľa potreby lyžica kyslej smotany,
- lyžica octu,
- olej na smaženie.
Zemiakové placky – postup prípravy:
1. Zemiaky ošúpeme, opláchneme a nastrúhame na najmenšom strúhadle. Môžete ich tiež zomlieť v mlynčeku na mäso.
2. Nastrúhané zemiaky osušte od prebytočnej vody, najlepšie pomocou utierky alebo gázy. Vodu si však nechajte a počkajte, kým sa škrob usadí na dne misky.
3. Škrob, ktorý sa usadil na dne nádoby, pridajte k nastrúhaným zemiakom. Pridajte aj múku, vajcia a soľ.
4. Cibuľu nastrúhajte na rovnako jemnom strúhadle. Potom všetko spolu premiešajte, pridajte ocot a začnite smažiť. Riadne rozohrejte panvicu a pridajte olej.
5. Pomocou hlbokej lyžice dávkujte porcie zemiakového cesta do dobre rozohriateho tuku. Smažte na strednom ohni z oboch strán, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
Takéto zemiakové placky sú vynikajúce a okamžite zlepšia náladu. Podávajte ich, ako chcete – ja ich milujem so smotanovým syrom a lososom, ale chutia aj s kyslou smotanou čí samostatne. Zhodneme sa však – najlepšie sú priamo z panvice so štipkou soli. Súhlasíte?

Foto: shutterstock/Karl Allgaeuer
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú také chrumkavé, že zobudia aj suseda. Tieto rezne sú hostinou na desiatu a bez náznaku mäsa
Francúzsky cibuľový koláč. Nadýchané cesto a plnka vás zaujmú, ale pozor na cibuľu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.