28.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Mrazenie húb predstavuje jednoduchý spôsob, ako si vytvoriť zásoby, ktoré vám uľahčia každodenné varenie. Zároveň je to účinný spôsob, ako využiť ich prebytok. Ako to urobiť správne? Prinášame praktické tipy.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Šampiňóny sú ideálne na uskladnenie v mrazničke. Vďaka tomu vydržia dlhšie čerstvé a chutné. Je však dôležité, aby boli huby v čo najlepšom stave. Predovšetkým nezmrazujte surové huby, ktoré boli v chladničke príliš dlho. Vyberajte také, ktoré majú jasný, čerstvý vzhľad a chrumkavú štruktúru. Nezabudnite, že huby so stopami plesní už nie sú vhodné na konzumáciu.
Ako pripravujete huby na zmrazenie?
Začnite ich dôkladným umytím. Najlepšie je to urobiť pod tečúcou vodou – dlhé namáčanie znamená, že môžu stratiť svoju pružnosť. Po dôkladnom osušení papierovou utierkou ich zbavte tenkej šupky a potom huby nakrájať preferovaným spôsobom.
V závislosti od účelu použitia ich môžete nechať vcelku, rozkrojiť na polovice alebo štvrtiny alebo nakrájať na malé plátky. Posledné riešenie je vhodné najmä vtedy, keď sa huby používajú ako plnka, napr. do knedlí alebo krokiet.
Ak chcete zachovať štruktúru a chuť húb, radšej ich krátko blanšírujte vo vriacej vode po dobu jednej minúty. Po scedení ich položte na podnos a vložte na niekoľko hodín do mrazničky. Po zmrazení ich vložte do špeciálnych vreciek alebo nádob na potraviny. Takto pripravené huby môžete v mrazničke skladovať až šesť mesiacov.
Skvelou možnosťou je aj zmrazenie vyprážaných húb. Hlavným pravidlom je použiť minimálne množstvo tuku a vynechať soľ, ktorá spôsobuje nadmerné množstvo vody. Po vyprážaní je dobré nechať ich odkvapkať v sitku, aby sa odstránil prebytočný tuk, a potom ich zamraziť rovnako ako čerstvé huby – najprv vo veľkom na tácke a potom v tesne uzavretých nádobách.
Mrazené huby predstavujú v kuchyni neoceniteľný základ. Sú ideálne ako plnka do vegetariánskych plnených kapustových závitkov alebo ako prísada do omáčok a nákypov. So správne zmrazenými hubami nebude vaša kulinárska kreativita nikdy obmedzená nedostatkom surovín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrazené kuriatka nebudú horké. Stačí postupovať podľa babičkinej metódy
Ako dlho sa môže zelenina a huby zmrazovať? Po tomto čase sa stanú nejedlými
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.