1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Foto: shutterstock/iva)
Čo sa dá vyrobiť len z vaječných bielkov? Po príprave dezertov alebo iných jedál sa mnohí ľudia pýtajú, ako využiť zvyšok výrobku. Hoci najobľúbenejšou odpoveďou sú pusinky, existuje mnoho ďalších zaujímavých nápadov.

Foto: shutterstock/iva
Mnohé recepty sú založené na použití vaječných žĺtkov, najmä v krémoch, majonéze alebo koláčoch. Na druhej strane sa bielky často považujú za niečo, čo sa necháva „bokom“, pripravené na vytvorenie pusiniek. Existuje však mnoho ďalších chutných a zdravých spôsobov, ako nimi neplytvať. Jedným z nich je omeleta, ktorá je ideálna na rýchle, ľahké a zdravé jedlo, najmä v čase raňajok.
Čo pripraviť z bielkov okrem pusiniek? Niekoľko zaujímavých návrhov
Vaječné bielky sú skvelou ingredienciou v kuchyni, pretože obsahujú veľa bielkovín a málo kalórií. Môžu sa pridávať do koláčov, smoothies a možno ich použiť aj na prípravu chutných jedál, ako sú omelety alebo palacinky. Skvele sa hodia k zelenine, syrom alebo aj údeninám a vytvárajú zdravé a výživné jedlá. Dajú sa tiež zamraziť na neskôr, čím sa zabráni plytvaniu potravinami.

Foto: shutterstock/siamionau pavel
Zloženie:
- 4 vaječné bielky,
- čajová lyžička olivového oleja,
- 50 g špenátu,
- 2 lyžice rozdrobeného syra feta,
- kúsok cibule,
- soľ a korenie podľa chuti,
- voliteľné: cherry paradajky, pažítka.
Omeleta z bielkov. Rýchly, ale zdravý nápad na raňajky
Ide o rýchlu, ľahkú, jednoduchú a zdravú variantu, ktorá je ideálna na ranné alebo večerné jedlo. Omeletu môžete obohatiť obľúbenou zeleninou, syrom alebo korením.
Spôsob prípravy:
V miske vyšľahajte bielky do mierne nadýchanej peny. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na kocky nakrájanú cibuľu. Chvíľu smažte. Pridajte špenát a smažte, kým nezmäkne. Ak máte radi paradajky, pridajte ich v tejto fáze.

Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski
Do panvice nalejte vyšľahané bielky a rovnomerne ich rozotrite na zeleninu. Smažte na miernom ohni, kým omeleta nie je z jednej strany pevná, a potom ju obráťte na druhú stranu. Posypte ju rozdrobeným syrom feta a smažte ďalšie 2-3 minúty. Podľa chuti osolíme a okoreníme a nakoniec posypeme čerstvou pažítkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.