01.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Barillo_Picture).
Jablká môžu výrazne ovplyvniť vaše zdravie. Konzumované tri až štyrikrát týždenne znižujú riziko predčasného úmrtia až o 39 percent – ako naznačujú výsledky výskumu publikované vo vedeckom časopise „Frontiers in Nutrition“.

Foto: shutterstock.com/Barillo_Picture
V priebehu desaťročia výskumníci z nemocnice Yangtze v Jinzhou v Číne analyzovali zdravie 2 184 ľudí v strednom veku trpí hypertenziou.
- Ich výsledky ukázali, že tí, ktorí jedli tri až štyri jablká týždenne, mali o 39 percent nižšie riziko predčasného úmrtia ako tí, ktorí jedli menej ako jedno jablko za mesiac.
Výsledky ich výskumu zverejnil vedecký časopis Frontiers in Nutrition. Ako zdôraznil doktor Will Bulsiewicz, gastroenterológ a autor knihy „The Fiber Fueled Cookbook“, jablká sú skutočnou pokladnicou prospešných látok. Bohaté na vlákninu a fytochemikálie podporujú zdravie čriev, regulujú krvný tlak a dokonca zmierňujú zápal. Fytochemikálie ako betakarotén a lykopén, hoci nie sú nevyhnutné ako vitamíny, majú preukázateľne pozitívne účinky na organizmus.
Ochranné účinky jabĺk presahujú kardiovaskulárny systém. Ako uvádzajú štúdie, za tieto vlastnosti vďačia nielen antioxidantom, ktoré neutralizujú voľné radikály, ale aj zložkám, ktoré podporujú zdravý metabolizmus a podporujú črevnú mikroflóru.

Foto: shutterstock/stickasa
Dôležité je, že väčšina cenných zložiek sa nachádza v šupke jablka. Preto odborníci radia vybrať si bio ovocie a zjesť ho celé, bez šupky. Rovnako dôležitý je výber odrody. Jablká s tmavšou šupkou, ako sú Granny Smith, Red Delicious a Fuji, majú vysoký obsah polyfenolov, ktoré podporujú kardiovaskulárny systém a chránia pred oxidačným stresom.
Ľudia na nízkosacharidovej diéte alebo s inzulínovou rezistenciou by si mali vyberať jablká s nízkym glykemickým indexom, ako sú Granny Smith a Šampion. Tieto odrody majú nízky obsah cukru, ale vysoký obsah vlákniny, čo z nich robí ideálnu voľbu pre ľudí s poruchami metabolizmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte túto krvnú skupinu? Môžete byť menej náchylní na srdcové choroby!
Jesť banány v zime? Buďte opatrní, môžu byť pre vaše telo škodlivé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.