1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie)
Okrem toho, že vajcia sú pokladom bielkovín, sú aj zdrojom cenných vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie očí, mozgu a imunitného systému. Pre ich výživovú hodnotu je však rozhodujúce, ako sa pripravujú v kuchyni. Najviac škody spôsobuje vyprážanie.

Foto: shutterstock/senadamie
Odborníci na výživu bijú na poplach: miešané vajíčka, hoci sa často používajú, sú z hľadiska zdravia najhorší spôsob ich prípravy. Vedie to k strate mnohých cenných zložiek. Podľa odporúčaní by nasýtené tuky nemali tvoriť viac ako 10 % dennej kalorickej potreby.
Odborníci tiež varujú pred používaním príliš vysokej teploty pri vyprážaní. Môže to viesť k oxidácii olejov, ktorá podporuje zápaly v tele. Riešením môžu byť oleje s vysokým bodom zadymenia, ako napríklad avokádový olej, alebo vyprážanie na nižšej teplote.

Foto: shutterstock/New Africa
Alternatívne spôsoby prípravy vajec
Alternatívne spôsoby prípravy vajec však zostávajú najlepšou voľbou pre zdravie. Varenie vo vode alebo varenie v pare zachováva ich cenné výživové hodnoty. Vajíčka je dobré obohatiť o zeleninu, napríklad kapustu, špenát, brokolicu alebo papriku, aby sa zvýšila výživová hodnota jedla. Vitamíny rozpustné v tukoch obsiahnuté vo vajíčkach sa totiž lepšie vstrebávajú, ak pokrm obsahuje tuk z viacerých zdravých zdrojov.
Zdravá verzia vajec môže byť chutnou a zdravou voľbou na raňajky alebo obed. Kľúčový je však správny spôsob ich prípravy. Ten je kľúčom k tomu, aby táto základná zložka stravy poskytla vášmu telu potrebné živiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajcia znižujú riziko týchto ochorení. Seniori by sa im nemali vyhýbať
V tomto tuku smaží miešané vajíčka takmer každý. Nie je to najlepšia voľba. Vyberte si iný výrobok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.