1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AlbinaTimi)
Ak premýšľate, čo chutného si pripraviť na raňajky alebo popoludňajší čaj a bežné lievance a palacinky sa vám zunovali, máme pre vás skvelý recept. Tieto lievance sú mäkké, jemné a také chutné, že pre ne hneď stratíte hlavu. Bez banánov, ani nezačínajte.

Foto: shutterstock/AlbinaTimi
Pozor, pozor, všetci labužníci a milovníci sladkých raňajok, máme pre vás niečo naozaj extra. Tieto lievance sú také chutné, že sa vám o nich bude v noci snívať, a ich príprava je naozaj triviálna. V zozname ingrediencií nemôže chýbať jedno z najobľúbenejších druhov ovocia Slovákov, a hoci banány v našich rodných sadoch nenájdete, určite sa často objavujú vo vašich ovocných košíkoch. Okrem banánov je tu ešte jedna veľmi dôležitá prísada, bez ktorej by lievance jednoducho neboli také chutné. Je to cmar.
Nadýchané a jemné lievance. No nie bez banánov
Ingrediencie:
- 250 g pšeničnej múky,
- dva zrelé banány,
- 200 ml cmaru,
- celá čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka škorice,
- práškový cukor podľa chuti (nezabudnite, že banány sú sladké samé o sebe),
- 2 vajcia,
- tuk na vyprážanie.
Banánové lievance – ako na to:
Vložte ošúpané banány do misky a roztlačte ich na kašu malým lisom alebo vidličkou. Pridáme cmar a vajcia. Premiešajte. Do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme škoricu a práškový cukor. Cesto intenzívne premiešajte lyžicou.

Foto: shutterstock/nblx
Misku s cestom odstavte na niekoľko minút, aby ho prášok do pečiva jemne nadýchal. Medzitým rozohrejte panvicu s malým množstvom tuku. Odporúčam vyčistené maslo. Keď je panvica rozpálená, hlbokou lyžicou dávkujte porcie cesta na palacinky. Smažte na miernom plameni z oboch strán. Palacinky by mali byť ľahko opečené.
Lievance môžete položiť na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný tuk. Podávajte s obľúbenou polevou, výborne chutia s medom alebo čokoládovým krémom, jemne posypané práškovým cukrom alebo priamo z panvice. Sú výborné aj studené, takže sú ideálne ako druhé raňajky alebo obed do práce či školy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto lievance vám neurobí ani vaša babička. Sú mäkké a chutné. Chuť vás zarazí do sedadla
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.