2.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/berni0004).
Čo jesť na Popolcovú stredu? V tento deň sa v Katolíckej cirkvi začína Veľký pôst – obdobie pokánia a obrátenia, ktoré veriacich pripravuje na slávenie vzkriesenia. Podľa kanonického práva je Popolcová streda kvantitatívnym a kvalitatívnym pôstom. Čo to znamená v praxi? Aké potraviny sa môžu jesť a čo je zakázané? Tu je vzorový jedálny lístok na Popolcovú stredu.

Foto: shutterstock/berni0004
Popolcová streda – jedlá na stole musia byť pôstne a skromné
Pôstne obdobie sa začína Popolcovou stredou. Jedlá, ktoré sa v tento deň podávajú na stoly katolíkov, nie sú náhodné. Podľa kanonického práva sú veriaci povinní sa na Popolcovú stredu prísne postiť.
Prísny pôst je kombináciou kvantitatívneho a kvalitatívneho pôstu. Aký je medzi nimi rozdiel?
- Kvantitatívny pôst – týka sa množstva skonzumovaného jedla a znamená, že za deň možno skonzumovať tri jedlá – dve ľahké a jedno sýte. Je povinný pre veriacich vo veku od 18 do 60 rokov.
- Kvalitatívny pôst – týka sa druhu konzumovaného jedla a znamená zdržiavanie sa mäsitých jedál okrem rýb. Je povinný pre veriacich starších ako 14 rokov.
Raňajky na Popolcovú stredu – výživné a zdravé
Aké raňajky sú vhodnou voľbou na Popolcovú stredu? Mnohí ľudia veria, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa a majú vám dodať energiu na dobrý štart.

Foto: shutterstock/Danilova Janna
Budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 200 g tvarohu
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- štipku soli
- 1 zarovnanú čajovú lyžičku prášku do pečiva
- štipka škorice (nepovinné)
- olej na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Tvaroh a vajcia vložte do misky.
- Pridajte potom múku, soľ, prášok do pečiva a štipku škorice (možno vynechať).
- Prísady veľmi dobre premiešajte.
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja.
- Cesto ukladajte po častiach a formujte do tvaru lievancov.
- Smažte potom z oboch strán dozlatista.
- Lievance vyberte z panvice a položte ich na tanier prikrytý papierovou utierkou. Podávajte napr. s nakrájaným banánom
Obed na Popolcovú stredu – vyberte si rybu

Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR
Na prípravu tohto pokrmu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 vypitvané tresky
- šťavu vytlačenú z 1/2 citróna
- 2 plátky citróna
- soľ a korenie
- 2 lyžice oleja
- sušený rozmarín
Spôsob prípravy:
- Rybu dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a osušte potom papierovou utierkou.
- Obidve strany potrite olejom a postriekajte citrónovou šťavou.
- Posypte soľou a korením zvnútra aj zvonka.
- Do vnútra ryby vložte plátok citróna a aj štipku sušeného rozmarínu.
- Rybu potom položte na plech vyložený papierom na pečenie
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 – 25 minút.
- Podávajte napríklad s varenými zemiakmi a šalátom z kyslej kapusty
Večera na Popolcovú stredu – ľahký šalát
Večera na Popolcovú stredu by mala byť ľahká, pretože v tento deň môžete jesť len jedno jedlo do sýtosti.

Foto: shutterstock/gkrphoto
Na prípravu pokrmu budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 plechovku tuniaka vo vlastnej omáčke
- 1/2 červenej cibule
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 3 nakladané uhorky
- 1 malú plechovku sladkej kukurice
- 1 červená paprika
Na omáčku:
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička horčice
- soľ a korenie
Spôsob prípravy:
- Vajíčka ošúpte a nakrájajte potom na štvrtiny.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Nakrájajte potom uhorky a papriky na kocky.
- Kukuricu sceďte a opláchnite potom pod tečúcou vodou.
- Všetky prísady na šalát vložte do misy.
- V pohári dôkladne premiešajte prísady na dresing.
- Zalejte šalát dresingom a dôkladne potom premiešajte. Podávajte s čerstvou zeleninou alebo chlebom.
Popolcová streda – recepty nie sú povolené v deň začiatku pôstu
Aké jedlá by ste nemali podávať, keď v kalendári prichádza Popolcová streda?
- Recepty, ktoré sú založené na mäsových zložkách (samozrejme, s výnimkou rýb), nie sú v tento deň povolené. To znamená, že katolíci by sa mali vzdať všetkých druhovmäsa, či už duseného, pečeného mäsa alebo aj údenín.
- Za zmienku stojí aj to, že aj tradičný vývar, ktorý sa varí s mäsom, by sa na Popolcovú stredu nemal konzumovať.
- Mnohí ľudia sa vzdávajú aj sladkostí a alkoholu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najdôležitejšie pravidlo pri príprave fašíriek z mletého mäsa. Vyjdú šťavnaté a chrumkavé
Ku káve si pripravte tieto banánovo-kakaové koláčiky. Zmiznú z vášho taniera za 5 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.