2.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic)
V akej forme je zelenina najzdravšia? Hoci niektoré druhy zeleniny pri tepelnej úprave strácajú časť svojich živín, iné naopak získavajú na hodnote. Je užitočné vedieť, ako ju najlepšie konzumovať, aby sa jej vlastnosti čo najviac využili.

Foto: shutterstock/Tijana Simic
Zelenina je neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy, pretože dodáva telu dôležité vitamíny, minerály a vlákninu. Rôzne spôsoby prípravy – varenie, vyprážanie, pečenie alebo konzumácia surovej zeleniny – ovplyvňujú jej výživovú hodnotu. Hoci mnohí ľudia poznajú ich výhody, nie je vždy jasné, v akej forme sú najzdravšie. Túto tému si priblížime na najobľúbenejších príkladoch.
Je varená brokolica zdravá? V tejto forme poskytne najviac vitamínov
Brokolica je bohatá na vitamíny C, K a vlákninu, ako aj na antioxidačné zlúčeniny, ktoré podporujú imunitný systém a môžu chrániť pred rakovinou. Surové kúsky sú plné myrozinázy – enzýmu, ktorý v kombinácii s glukorafanínom vytvára sulforafán, látku, ktorá bráni telo pred voľnými radikálmi. Varenie brokolice ju, žiaľ, môže zničiť. Odporúča sa však spôsob prípravy v pare. Sulforafán, ktorý sa spracovaním aktivuje, má pozitívny vplyv na zdravie tým, že podporuje detoxikačné procesy v tele.
V akej forme je mrkva najzdravšia? Jedzte ju surovú a varenú
Mrkva je zdrojom betakaroténu, ktorý prospieva zdraviu očí a podporuje imunitu. Surová zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov a vďaka nízkemu glykemickému indexu je výbornou voľbou pre tých, ktorí sa obávajú o hladinu cukru v krvi. Na druhej strane, varenie zvyšuje dostupnosť betakaroténu, čím sa stáva pre telo lepšie dostupným. Preto sa ho oplatí konzumovať v surovom aj varenom stave.

Foto: shutterstock/Evgeny Atamanenko
Kedy je paradajka najzdravšia? Tepelná úprava zvyšuje biologickú dostupnosť lykopénu
Paradajky sú jednou z najčastejšie konzumovaných druhov zeleniny na svete, plnou vitamínu C, lykopénu a ďalších cenných zložiek. Surové obsahujú tomatín, toxickú zlúčeninu, ktorá môže vo veľkých množstvách spôsobiť príznaky otravy. Preto je najlepšie konzumovať zrelé, červené paradajky. Procesom varenia sa nielen odstráni tomatín, ale zvýši sa aj obsah lykopénu – silného antioxidantu, ktorý podporuje obehový systém a znižuje riziko vzniku rakoviny. Ich príprava tiež umožňuje lepšie vstrebávanie tejto zložky, najmä v kombinácii s olejom.
Aký je najlepší spôsob konzumácie červenej repy? Pozor na jednu metódu
Červená repa podporuje imunitný a obehový systém. Surová je bohatá na vitamín C a minerálne látky, ako je horčík a draslík. Ako sa môžeme dočítať na stránke zdrowie.gazeta.pl, obsahujú aj betanín, ktorý má protirakovinové účinky. Varenie bohužiaľ vedie k strate niektorých živín. Preto je najlepšie jesť ich surové, napr. vo forme šťavy, v šalátoch alebo v kombinácii s inou zeleninou. Pečenie je bezpečné a zachováva nutričné hodnoty.

Foto: shutterstock/Fotema
Môže sa špenát jesť surový? Je lepšie hodiť ho na panvicu
Surový je skvelým doplnkom šalátov, sendvičov alebo smoothies, ale má určité obmedzenia. Obsahuje šťavelany, ktoré môžu pri nadmernej konzumácii spôsobiť obličkové kamene. Tepelnou úpravou (napr. dusením v olivovom oleji) sa nežiaduce zlúčeniny odbúravajú a zároveň sa uvoľňuje viac železa, vápnika a horčíka. Preto sa pre lepšie vstrebávanie týchto zložiek oplatí konzumovať špenát v tejto forme.
Je surová cibuľa škodlivá? Odpoveď je jasná
Cibuľa je bohatá na antioxidanty, vitamíny C a B6. V surovom stave je vynikajúca na zlepšenie imunity, ale môže byť aj ťažko stráviteľná, najmä pre ľudí s citlivým žalúdkom. Tepelná úprava vôbec nemení jej zdravotné vlastnosti a môže zlepšiť jej stráviteľnosť. Pečená vyprážaná alebo dusená si zachováva svoje blahodarné účinky a zároveň znižuje svoju intenzívnu, štipľavú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.