4.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik).
Nechcete čakať, kým kysnuté cesto vykysne? Potom sa tohto pečiva nevzdávajte. Prečítajte si tipy pekárky, vďaka ktorým vám cesto vykysne za okamih. Nadýchaná, jemná hmota bude za chvíľu pripravená na šišky, kysnuté koláče a dokonca aj ako dokonalý základ na pizzu.

Foto: shutterstock/rom_olik
Kľúčovým prvkom pri príprave kysnutého cesta je počkať na jeho vykysnutie. Hmota musí zdvojnásobiť svoj objem, aby bolo pečenie úspešné. Našťastie existujú jednoduché spôsoby, ako tento proces urýchliť.
Domáci spôsob, ako pomocou fólie a hrnca dosiahnuť rýchlejšie kysnutie kysnutého cesta
Kvasnicové cesto potrebuje na vykysnutie približne 90 minút.
- Tento proces však môžete skrátiť na 45 minút pomocou fólie a hrnca. Všetko je to o vodnom kúpeli.
Ako ho pripravíte pre cesto?
- Na začiatok vymažte nádobu maslom a vložte do nej kysnuté cesto.
- Potom ju pevne uzavrieme, ale nesmieme zabudnúť nechať v nej priestor, aby hmota mohla zdvojnásobiť svoj objem.
- Cesto vložíme do hrnca naplneného teplou vodou – teplota by mala byť 35 stupňov.
- Dávajte pozor, aby nepresiahla 40 stupňov, pretože potom bude pre drožďovú hmotu príliš horúca.
Nielen vo vodnom kúpeli. Ďalší spôsob, ako urýchliť kysnutie kysnutého cesta
Ak chcete, aby vám kysnuté cesto vykyslo už za 20 minút, určite použite rúru.
- Najprv ju na niekoľko minút zohrejte na 160 stupňov Celzia.
- Potom doň vložte misu s kysnutým cestom len na 10 minút. Po tomto čase zdvojnásobí svoj objem.
Okrem toho odporúčame zmes prikryť vlhkou utierkou, aby mala správnu vlhkosť. Nezabudnite zavrieť dvierka rúry. Udržíte tak konštantnú teplotu, ktorá je potrebná na vykysnutie cesta.
Ďalšie tipy na rýchlejšie kysnutie kysnutého cesta
Kľúčom k úspešnému kysnutiu tradičným spôsobom je správna teplota a vlhkosť.

Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna
- Vyhnite sa prievanu v miestnosti – môže zabrániť rovnomernému kysnutiu cesta.
- Pri miesení tiež nezabudnite pridať vhodné množstvo múky, pretože to ovplyvní nadýchanosť cesta.
- Niekedy môžete na urýchlenie procesu kysnutia pridať trochu viac droždia. S množstvom to však nepreháňajte. Odporúča sa pridať o 1/4 čajovej lyžičky viac, ako je uvedené v recepte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto, ktoré vykysne takmer do neba. Babičkin trik s vajíčkami sa hodí
Zabudnite na pekáreň! Domáce chrumkavé žemle pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.