4.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Chcete zlepšiť činnosť čriev, očistiť organizmus a urýchliť spaľovanie tukov? Alebo máte problém so zlým dychom napriek tomu, že sa o ústa dobre staráte? Ak ste aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali kladne, začnite piť domáci nálev z obľúbenej zeleniny, ktorá rastie na Slovensku po celý rok. Môžete si ho vychutnať aj uprostred zimy.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Petržlenová vňať je jednou z tých druhov zeleniny, ktoré by ste si mali vychutnávať po celý rok. Mali by ste si ju zasadiť (napr. do kvetináča na parapete), aby ste po nej mohli siahať čo najčastejšie. Je to dôležité najmä v zime a skoro na jar, keď je v našom miernom podnebí čerstvej zeleniny málo.
Môžete ju pridávať do polievok, šalátov a obedových jedál alebo každý deň vypiť 1 hrnček nálevu z tejto zeleniny. Pomôže vám to starať sa o línie a udržiavať telo v dobrej kondícii. Ak ešte stále nepoznáte cenné vlastnosti petržlenu, prinášame vám niekoľko cenných informácií o tomto prírodnom poklade.
Prečo jesť petržlen? Má viac vitamínu C ako citrón
Petržlen (z latinského Petroselinum sativum) je veľmi zdravý.

Foto: shutterstock/photolinc
- Hoci sa to niektorým ľuďom nechce veriť, obsahuje viac vitamínu C ako citrusové plody, teda citrón (v 100 g tejto bežnej zeleniny je ho až 160-170 mg). Pozitívne teda ovplyvňuje imunitu, a to je len začiatok cenných živín, ktoré nájdete v jej zložení.
- Okrem iného sa tu nachádza aj betakarotén, ktorý pomáha chrániť bunky.
- Nechýba ani vláknina, vitamíny skupiny B, kyselina listová, draslík, železo, vápnik či flavonoidy.
Poznáte cenné vlastnosti petržlenu? Podporuje činnosť čriev a spaľovanie tukov
- Petržlen má antibakteriálne a diastolické účinky.
- Osvedčuje sa pri problémoch s močovým mechúrom, črevami a trávením a pomáha očisťovať telo od toxínov.
- Pomáha pri spaľovaní tukov a v malej miere zmierňuje aj menštruačné bolesti.
- Petržlen posilňuje cievy a podporuje obehový systém.
- Môže mať pozitívny vplyv aj na pamäť, koncentráciu či stav pokožky.
- Okrem toho sa jej žuvanie odporúča ľuďom, ktorí majú z rôznych dôvodov problémy so zlým dychom.
Ako pripraviť nálev z petržlenu? Pite ho každý deň a výsledky vás uspokoja
Využitie petržlenu v kuchyni je početné. Zvyčajne sa pridáva do polievok, šalátov alebo mäsových jedál. Môže sa však konzumovať aj v tekutej forme ako nálev, ktorý má priaznivé účinky na organizmus (vrátane čriev).
- Na prípravu petržlenového nálevu potrebujete okrem iného 25 g koreňa petržlenu.
- Nastrúhajte ho a zalejte 200 ml vriacej vody.
- Nechajte vylúhovať, sceďte a zmiešajte spolu s polovicou zväzku petržlenovej vňate.
- Pite každý deň.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie pre srdce a črevá. Slováci ich stále podceňujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.