5.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().
Cesnak a jeho vlastnosti sú známe už stovky rokov. V gastronómii sa ľahko používa ako prísada do mnohých jedál. V poslednom čase sa stáva čoraz populárnejšou jeho alternatíva v podobe čierneho cesnaku. Hoci je odvodený od tradičného cesnaku obyčajného, líši sa od neho nielen farbou, ale aj vôňou, chuťou a tiež vlastnosťami. Zistite o ňom viac a určite ho budete chcieť vyskúšať vo svojej kuchyni.

Foto: shutterstock/gu min
Medzi kulinárskymi raritami je čoraz obľúbenejší čierny cesnak, ktorý zaujme nielen svojou chuťou, ale aj vlastnosťami. Je zaujímavé, že je známy už dlho, ale v súčasnosti zažíva opätovný záujem. Ako sa vyrába a aké výhody prináša?
Čierny cesnak – forma cesnaku, ktorá prechádza procesom fermentácie
Čierny cesnak je zložka, ktorá v sebe spája jedinečnú chuť, vôňu a tiež zdravotné výhody.
- Vzniká z čerstvého cesnaku v dôsledku skladovania približne mesiac pri zvýšenej teplote a vlhkosti. Tento proces je podobný karamelizácii a nazýva sa Maillardova reakcia.
- Po niekoľkotýždňovom skladovaní v špeciálne pripravených komorách získa cesnak nielen novú farbu, ale aj vlastnosti.
Okrem iného čierny cesnak získava účinné látky, ktoré sa lepšie vstrebávajú do organizmu. Okrem toho sa chuť a vôňa zjemní a získa sladké tóny pripomínajúce sušené ovocie, karamel alebo balzamikový ocot.
- Jeho hlavnou zložkou je S-allilocysteín, ktorý obsahuje vysoký obsah antioxidantov.
- Okrem toho má v sebe množstvo aminokyselín, ktoré sa považujú za esenciálne.
- Proces fermentácie cesnaku zvyšuje aj obsah flavonoidov a fenolových kyselín v cesnaku.
Čo robí čierny cesnak?
Čierny cesnak získava v dôsledku procesu fermentácie mnoho cenných vlastností, medzi ktoré patria protizápalové, antialergické a tiež antioxidačné účinky.

Foto: shutterstock/mnimage
- Prostredníctvom prítomnosti antioxidantov pôsobí na voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za starnutie organizmu a ochranu buniek.
- Okrem toho podporuje zdravie srdca a kardiovaskulárneho systému. Okrem iného má vplyv na znižovanie „zlého“ cholesterolu a tiež reguluje krvný tlak, čím znižuje riziko niektorých ochorení.
- Zaujímavosťou je, že čierny cesnak je cennou zložkou stravy aj v súvislosti s lepším metabolizmom a starostlivosťou o dobrú črevnú mikroflóru.
- Oplatí sa po ňom siahnuť aj v súvislosti s posilňovaním imunity, pretože okrem iného podporuje organizmus pri zápaloch a infekciách.
- Čierny cesnak je tiež cenným zdrojom mnohých minerálnych látok, ako sú horčík, vápnik, zinok, síra a železo. Jeho zloženie má pozitívny vplyv aj na vlasy, nechty a pokožku.
Ako používať čierny cesnak? Široké spektrum možností
Keďže čierny cesnak prechádza procesom fermentácie, stráca svoju charakteristickú, skôr štipľavú príchuť. Namiesto toho získava saturejkovú a jemnú chuť, ktorá sa výborne hodí do mnohých jedál vrátane dezertov. Môže sa konzumovať priamo alebo po spracovaní.
- Výborne sa hodí do všetkých polievok, omáčok a dipov.
- Jedinečnú chuť dodá aj mäsovým marinádam, šalátom, zeleninovým pastám alebo pokrmom z morských plodov.
- Vďaka svojej všestrannosti sa hodí do každej kuchyne, preto sa oplatí vyskúšať ho.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Môžete jesť naklíčený cesnak? Mnoho ľudí to stále nevie. Tieto údaje hovoria jasne
V Japonsku je dlho známy. Čierny cesnak môže chrániť srdce a obličky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.