6.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ANNVIPS).
Vajcia sú pre mnohých ľudí neoddeliteľnou súčasťou každodennej stravy. Sú cenené pre svoj vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov. Je však dôležité si uvedomiť, že pre zdravotné vlastnosti vajec má veľký význam spôsob ich prípravy. Spomedzi mnohých spôsobov varenia odborníci na výživu neodporúčajú najmä jeden spôsob spracovania.

Foto: shutterstock/ANNVIPS
Čomu je lepšie sa v dennom menu vyhnúť?
- Ako najhorší spôsob spracovania týchto cenných produktov sa často uvádzajú vyprážané vajcia.
Použitie veľkého množstva tuku a veľmi vysokých teplôt so sebou nesie riziko vzniku škodlivých látok a zníženia výživovej hodnoty pokrmu.
Najhorší spôsob spracovania vajec. Strácajú cenné vlastnosti, podporujú priberanie na váhe

Foto: shutterstock/natda Photo
- Pravidelné a časté pochutnávanie si na takýchto pochúťkach vnáša do stravy prebytočný tuk.
- Kalorická hodnota pokrmu sa zvyšuje, čo následne vedie k nárastu hmotnosti a zvýšenému riziku srdcových ochorení.
- Nasýtené mastné kyseliny tiež negatívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi.
Hoci sú vajcia zdravé, v tejto forme telu neprospievajú.
Vysoké teploty vyprážania
- Pri vyprážaní pri vysokých teplotách môžu vznikať škodlivé zlúčeniny v dôsledku oxidácie lipidov.
- Pri prehriatí tukov vznikajú ťažko stráviteľné produkty, ktoré môžu prispievať k zápalom v tele a urýchľovať proces starnutia.
- Okrem toho vysoké teploty vedú k zmene štruktúry bielkovín. V dôsledku toho sa znižuje ich výživová hodnota a nemôžeme využívať výhody konzumácie vajec.
Vzdajte sa smaženia vajec. Tieto metódy sú oveľa lepšie
Považujú sa za jednu z najhodnotnejších potravín v strave, ale podmienkou je, aby boli správne pripravené. Týmto spôsobom poskytujú telu kompletné bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné na regeneráciu tkanív a budovanie svalov.
- Sú bohaté na vitamíny, ktoré potom podporujú zrak, stav pokožky a fungovanie imunitného systému.
- Patria medzi ne napríklad vitamíny skupiny A, B12, D, E a kyselina listová.
- Vajcia sú tiež zdrojom železa, selénu, fosforu a zinku, ktoré sú nevyhnutné pre metabolizmus a posilnenie kostí.
Ako s nimi zaobchádzať v kuchyni?
- Tvrdé alebo mäkké varenie. Takto si vajcia zachovajú väčšinu živín a nie je potrebné pridávať tuk.
- Príprava pošírovaných vajec. Opatrným varením vo vode sa dosiahne jemná štruktúra – bez ďalších kalórií aj tuku.
- Miešané vajcia na pare. Hoci táto technika trvá o niečo dlhšie, hotový pokrm je dokonale krémový. Pritom z neho nekvapká olej ani maslo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uvarené vajcia nemajú žiadnu živiny. Bežná chyba
Držíte túto zeleninu a ovocie v chladničke? Rýchlejšie sa kazia. Na inom mieste zostanú čerstvé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.