6.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexey Borodin)
Ovsené otruby sú vynikajúcou výživnou raňajkovou alternatívou, ktorá môže nahradiť tradičné obilniny. Sú bohaté na živiny a vlákninu a majú mnoho výhod pre naše zdravie. Zistite viac o tomto hodnotnom produkte a o tom, ako ho zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Alexey Borodin
Ovsené otruby sú bohaté na vitamíny skupiny B vrátane B1, B2, B3 a B6, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia nervového systému. Obsahujú aj minerálne látky, ako sú železo, mangán, selén, zinok a horčík. Majú priaznivý vplyv na imunitu, zlepšujú stav pokožky a podporujú tvorbu červených krviniek. Vďaka obsahu antioxidantov pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.
Na čo pomáhajú otruby? Podporuje trávenie a chudnutie
Otruby sú produkt, ktorý predovšetkým podporuje trávenie a reguluje črevný rytmus. Môžu sa ukázať ako neoceniteľné v boji proti zápche a pri zlepšovaní metabolizmu. Navyše zložky, ktoré obsahujú, podporujú udržiavanie normálnej hladiny cukru v krvi. Pomáhajú tiež kontrolovať chuť do jedla, pretože vláknina zabezpečuje pocit sýtosti a môže zabrániť prejedaniu sa. Sú preto skvelou voľbou pri redukčnej diéte.
Kto by nemal jesť otruby? Diétne obmedzenia
Otrubám by sa mali vyhýbať ľudia s gastrointestinálnymi problémami, ako sú žalúdočné vredy, zápalové ochorenia čriev, pankreatitída a cholangitída. Vláknina, ktorú obsahujú, môže dráždiť sliznicu a zhoršovať ťažkosti. To však nie je všetko. Na pozore by sa mali mať aj ľudia s problémami so vstrebávaním živín, pretože výrobok môže brániť vstrebávaniu niektorých vitamínov a minerálov.

Foto: shutterstock/JAYANNPO
Aký je najlepší spôsob konzumácie otrúb? Nápady na zdravé jedlá
Otruby je najlepšie konzumovať v miernych množstvách a pridávať ich do rôznych jedál. Obľúbené sú jogurty, smoothies, müsli, šaláty alebo ovsené vločky. Dobre sa hodia aj do pečiva, najmä ako prísada do koláčov, chleba alebo sušienok. Na využitie ich zdravotných vlastností sa odporúča konzumovať dve až tri polievkové lyžice otrúb denne, pričom sa nesmie prekročiť denná dávka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Majú viac vlákniny ako zelenina. Zasypte ich oblohou a zjedzte na raňajky
Nahraďte tým ovsené vločky. Sú ako metla na črevá. Zasýtia vás na dlhú dobu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.