6.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Curko).
Španielske dezerty sú známe svojou zaujímavou chuťou a rozmanitosťou. Jedným z najpopulárnejších a najobľúbenejších je flan. Hoci jeho korene siahajú až do starovekého Ríma, svoju súčasnú podobu získal až v krajine flamenca, kde sa stal neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne. Ako sa pripravuje? Postup je naozaj jednoduchý.

Foto: shutterstock/Marian Curko
Ako prví prišli s nápadom používať na prípravu tejto sladkosti Rimania. Postupom času putoval recept na flan po Európe, menil podobu aj názov, až sa nakoniec udomácnil v Španielsku. Tam sa začal obohacovať o ďalšie prísady, ako sú mandle a citrusy, čím získal ešte zaujímavejšiu chuť. Dnes je obľúbený nielen na Pyrenejskom polostrove, ale aj v krajinách Latinskej Ameriky. Vzhľadovo môže pripomínať panna cottu, ale zloženie a štruktúra sa líšia.
Z čoho sa vyrába flan? Kľúčové zložky a ich význam
Dôležitou prísadou je vanilka, ktorá dodáva celému výrobku charakteristickú vôňu. Určitým plusom je, že dezert možno obohatiť rôznymi prísadami, ako sú mandle, škorica alebo čerstvé ovocie. Recept je mimoriadne jednoduchý, vďaka čomu ho zvládne každý bez ohľadu na kulinárske zručnosti.
Ingrediencie:
- 600 ml mlieka
- 3 celé vajcia a 2 žĺtky
- vanilkový struk (alebo pol čajovej lyžičky vanilkovej esencie)
- 6 lyžíc cukru
- 6 lyžíc cukru na karamel.
Ako upiecť flan? Takto ho pripravíte krok za krokom
Flan si vyžaduje správnu prípravu, aby sa dosiahla jeho charakteristická hladká štruktúra. Základom úspechu je dobrý karamel a kontrola teploty počas pečenia, aby sa dezert nezrazil, ale zostal mäkký a krémový.
Spôsob prípravy:
- Do hrnca s hrubým dnom dajte 6 polievkových lyžíc cukru a zahrievajte ho na miernom ohni, kým úplne neskaramelizuje. Nemiešajte ho lyžicou, aby sa nevytvorili tvrdé kryštáliky.
- Horúci karamel nalejte do pripravených formičiek a rovnomerne ho rozdeľte po dne. Urobte to pomerne rýchlo, aby predčasne nezatvrdol. Ak chcete, môžete použiť aj jednu veľkú formu.
- V samostatnom hrnci uvarte mlieko s vanilkovým luskom, potom ho odložte bokom, aby mierne vychladlo.
- V miske vyšľahajte vajcia so zvyšným cukrom a potom prilejte vychladnuté mlieko. Zmes nalejte do formičiek.
- Formy vložte do väčšieho plechu a do polovice ich naplňte horúcou vodou.
- Celé to vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 45 minút, kým flan nie je tuhý a na povrchu mierne zhnednutý. Po upečení formy vyberte a nechajte vychladnúť.
Ak chcete flan vybrať z formy, prejdite nožom po okraji, potom formu prikryte tanierom a obráťte tak, aby bol karamel na vrchu dezertu. Dezert je najlepšie pred podávaním vychladiť v chladničke. Môžete ho podávať s ovocím, šľahačkou alebo obľúbenou polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jahody pod mrveničkou. Rýchly dezert ku káve
Dezert ako z talianskej cukrárne? Pridajte túto ingredienciu a vyjde vám šialený. Všetkých potešíte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.