6.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik)
Hoci má kysnuté cesto lahodnú chuť a vôňu, niektorí ľudia ho neradi pripravujú, pretože jeho príprava je časovo náročná a komplikovaná. Ukazuje sa však, že sa dá vyrobiť takmer bez námahy a určite bez potreby miesenia cesta. Preskúmajte tento recept na nadýchané a aromatické kysnuté cesto a určite sa stane trvalou súčasťou vašej domácnosti.

Foto: shutterstock/rom_olik
Čerstvé domáce kysnuté cesto je pochúťka, ktorá sa mnohým ľuďom spája s časmi detstva. Je ľahké vrátiť sa do tých čias, a to bez akejkoľvek námahy. Stačí siahnuť po správnych receptoch, ktoré vám umožnia pripraviť kysnuté cesto bez miesenia. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí nemajú silu alebo čas na miesenie a miesenie cesta.
Kysnuté cesto bez miesenia. Na čo by ste mali pamätať?
Kysnuté cesto bez miesenia je dobrou voľbou pre tých, ktorí nemajú silu, chuť alebo čas. Takto si každý bude môcť vychutnať voňavé kysnuté cesto s drobenkou alebo ovocím. Aby sa tak však stalo, je potrebné mať pri príprave na pamäti niekoľko vecí.
V prvom rade sú dôležité pomery, správne poradie vkladania produktov do misy a ich teplota. Napríklad mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce, a maslo by malo mať izbovú teplotu. Okrem toho je nevyhnutné dbať na čerstvosť droždia. Pred ich použitím skontrolujte dátum spotreby, pretože prestarnuté droždie nebude fungovať tak, ako je potrebné.

Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna
Okrem toho je dobré sa vopred postarať o polevy na tortu. Ak je to možné, najlepšie je zvoliť sezónne ovocie. Odporúčajú sa najmä maliny, čučoriedky, egreše alebo rebarbora. A nezabudnite na drobenku, ktorá je takmer povinnou súčasťou, ktorú miluje každý. Predtým, ako na drožďovú mrveničku navrstvíte ovocie, dobre ho poprášte trochou zemiakovej múky.
Jednoduchý recept na kysnuté cesto. Postupujte podľa tohto receptu
Kvasnicové cesto bude dokonale nadýchané a aromatické, ak budete postupovať podľa krokov v recepte. Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať domáce kysnuté cesto aj počas lenivého dňa. Na prípravu cesta potrebujete tieto suroviny: Vložte 1 kocku čerstvého droždia 1 šálku cukru 1 šálku mlieka ¾ šálky slnečnicového oleja 4 šálky celozrnnej múky na koláč 2 lyžičky vanilkového cukru 4 vajcia Štipka soli Voliteľné: vaše obľúbené malé ovocie na vrch.
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 šálka cukru
- 1 šálka mlieka
- ¾ šálky slnečnicového oleja
- 4 šálky celozrnnej múky
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 4 vajcia
- Štipka soli
- Voliteľne: obľúbené drobné ovocie navrchu
Spôsob prípravy:
Začnite s prípravou cesta tak, že si pripravíte misu a vložíte do nej ingrediencie v správnom poradí. Najprv rozdrobíme droždie, posypeme ho cukrom a vanilkovým cukrom. Následne zašľahajte vajcia a spolu s mliekom a olejom ich vyšľahajte pomocou strúhadla. Nakoniec cez sito prisypeme múku a štipku soli. Takto pripravené ingrediencie nemiešajte, len ich prikryte čistou utierkou a vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Ak máte možnosť, najlepšie je pripraviť cesto večer a dať ho do chladničky na noc, aby droždie malo dostatok času na prácu a vykysnutie.

Foto: shutterstock.com/Natalya_Maisheva
Potom misku vyberte z chladničky a premiešajte ju drevenou lyžicou, kým sa všetky prísady nespoja. Cesto by malo byť dosť riedke. Nalejte ho do formy vyloženej papierom na pečenie. Naň opatrne poukladáme ovocie posypané zemiakovou múkou a na vrch drobenku. Tortovú formu vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C s možnosťou zapnutia hore a dole. Pečieme približne 50 minút, pričom tyčinkou skontrolujeme, či je koláč v strede suchý a upečený. Ak je, vyberte cesto z rúry, nechajte ho trochu vychladnúť a vychutnajte si chutný kysnutý koláč bez miesenia. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kysnuté cesto, ktoré vykysne takmer do neba. Babičkin trik s vajíčkami sa hodí
Zabudnite na pekáreň! Domáce chrumkavé žemle pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.