06.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AngieYeoh).
Namiesto kupovania ďalších rastlinných odrezkov si ich skúste zaobstarať sami a potom ich zakoreniť. Hoci to môže znieť zložito, nič nemôže byť zložitejšie. Stačí trochu praxe a účinný prípravok, ktorý si vytvoríte v pohodlí domova.

Foto: shutterstock/AngieYeoh
Zvyčajne sa zakoreňovanie vykonáva pomocou častí vybranej rastliny. Presný postup získavania odrezkov však závisí od druhu rastliny, preto si predtým, ako sa do toho pustíte, presne overte, ako by mal vyzerať. Napríklad ruže možno rozmnožovať z rezaných kvetov aj zo záhradných kvetov, a to buď prostredníctvom drevnatej, alebo čerstvej stonky. V každom prípade sa však oplatí vybaviť sa účinným a spoľahlivým zakoreňovacím materiálom. Namiesto hotových produktov si ho vyrobte sami a nebudete ľutovať.
Z čoho vyrobiť prírodný zakoreňovací materiál? Zozbierajte počas prechádzky
Zakoreňovanie je vo všeobecnosti jednoduchý spôsob, ako získať nové, zdravé rastliny. Stručne povedané, spočíva v umiestnení odobratých odrezkov do vody a čakaní na ich zakorenenie pred ich neskorším vysadením. Bohužiaľ, nie vždy je úspešné, takže na minimalizovanie rizika neúspechu sa oplatí zaviesť účinný prípravok na podporu rastliny počas celého procesu a zabezpečiť, aby neochorela. Hoci v obchode nájdete množstvo hotových prípravkov, ak dávate prednosť prírodným a ekologickým riešeniam, použite jednoduchý trik. Nájdite si vŕbu a budete mať spoľahlivý produkt.
Vŕba je mimoriadne dekoratívny a krásny strom. Nie každý však vie, že skrýva zaujímavú vlastnosť, a to, že dokáže zakoreniť takmer v akýchkoľvek podmienkach. Z tohto dôvodu je výborným základom pre domácu prípravu, vďaka ktorej budú odrezky ochotnejšie a schopnejšie zakoreniť. Bude mať priaznivý vplyv aj na ich odolnosť.
Ako sa vyrába zakoreňovač z vŕby? Vložte ho do nádoby a zalejte
Vŕba vďačí za svoje pozoruhodné vlastnosti salicínu. Ak ich chcete využiť, odstrihnite záhradníckymi nožnicami niekoľko mladých, poddajných a svetlých výhonkov stromu, potom ich rozdeľte na kúsky dlhé asi 4 cm, vložte ich do nádoby, jemne stlačte, aby z nich vytiekla šťava, a zalejte destilovanou vodou. Po dokončení zmes opatrne uzavrite a odložte na dva týždne na tmavé a chladné miesto. Po tomto čase by mala získať pevnejšiu, gélovú konzistenciu. Takto pripravená zmes bude vhodná na namáčanie sadeníc aj na ich zalievanie po výsadbe. Pred použitím ju však musíte poriadne zriediť vodou (aj v pomere 1:10). Pri zakoreňovaní do nej vložte sadenice na 2 až 3 hodiny. To je dostatočná doba.

Foto: shutterstock/konzeptm
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takýto roztok na zakorenenie pripravuje moja mama pre hortenzie. Nemá konkurenciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.