6.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@monicapannacci).
Ak máte radi cestoviny, ale zároveň máte chuť na niečo nové, vyberte si nezvyčajné jedlo, ktoré sa kedysi podávalo vo väzniciach. Vďaka jednoduchosti ingrediencií a prevedenia je varenie aj ochutnávanie pôžitkom.

Foto: TikTok/@monicapannacci
Väzenské cestoviny, alebo skôr pasta alla carcerata, sú klasikou talianskej kuchyne. Napriek svojmu nezvyčajnému názvu poteší nezvyčajnou kombináciou chutí. Pripravujú sa rýchlo, pomerne ľahko a sú naozaj chutné. Zabudnite na carbonaru alebo bolognese. Teraz si kuchyňu určite podmaní táto verzia.
Väzenské cestoviny sú chutným spôsobom prípravy večere. Potrebujete len niekoľko ingrediencií
Recept na pasta alla carcerata vznikol v talianskych väzniciach, kde sa jedlá pripravovali z lacných a ľahko dostupných surovín. Dnes je v trochu rafinovanejšej verzii obľúbeným neapolským jedlom , ktoré sa oplatí poznať. Len nezabudnite, že obsahuje alkohol, takže nie je vhodný pre deti. Čo budete potrebovať?
Ingrediencie:
- 350-400 g cestovín, najlepšie penne alebo rúrky, ale hodia sa aj rigatoni (alebo iné obľúbené),
- 2-3 slučky surovej klobásy,
- 3-4 šalotky alebo 1 stredne veľkú cibuľu,
- 250 g paradajkového pretlaku,
- 200 ml smotanového syra,
- 1/3 šálky suchého vína (alebo koňaku),
- silný syr, napr. parmezán,
- olivový olej,
- soľ a korenie,
- voliteľne: petržlenová vňať na posypanie.
Ako pripraviť chutné cestoviny? Tieto budú šialene paradajkové
Prípravu väzenských cestovín začnite nastavením vody a nakrájaním cibule na kocky. Vhoďte ju na panvicu s horúcim olivovým olejom. Medzitým ošúpte klobásu a nakrájajte ju na malé kúsky. Keď je cibuľa opečená, pridajte mäso a smažte, kým nezošedne. Čo robiť ďalej?
1. Do panvice s klobásou nalejte alkohol a smažte, kým sa neodparí.
2. Do vriacej osolenej vody pridajte cestoviny a uvarte ich podľa receptu na obale.
3. Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte a prikryté varte 15 minút. Podľa potreby dochuťte.
4. Po uplynutí času pridajte smotanu a opäť povarte, ale tentoraz nie dlhšie ako 5 minút. Omáčka by mala pekne zhustnúť.
5. Uvarené cestoviny scedíme, prepláchneme, pridáme do panvice s omáčkou a dobre premiešame.
6. Podávajte posypané obľúbeným syrom a prípadne petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cestoviny s kuracím mäsom – chutná klasika. Recept na najlepšiu verziu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.