06.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Khorzhevska).
Korenie dodáva vôňu a chuť rôznym pokrmom, ale málokto si uvedomuje, že môže byť aj dobrým obohatením každodennej stravy. Jednotlivé bylinky sú plné vitamínov a minerálov, ktoré majú dobrý vplyv na organizmus. Do takejto skupiny patrí saturejka, táto trochu zabudnutá rastlina, pomôže znížiť cholesterol a ďalšie. Prečo sa oplatí mať saturejku vo svojom jedálničku? Na čo všetko sa dá použiť?

Foto: shutterstock/Khorzhevska
Saturejka je bylina, ktorá sa najčastejšie vyskytuje v strednej a východnej Ázii a v krajinách okolo Stredozemného mora. Patrí do čeľade hluchavkovitých rastlín a najčastejšie sa používajú listy saturejky, ktoré majú intenzívnu vôňu a veľa vitamínov.
Slaturejka – nutričné hodnoty
Podľa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) sa v 100 g sušených listov saturejky nachádza: Obsahuje 272 kcal, 6,73 g bielkovín, 45,7 g vlákniny, 5,91 g tuku, 2130 mg vápnika, 37,9 mg železa, 377 mg horčíka, 140 mg fosforu, 1050 mg draslíka, 50 mg vitamínu C, 1,81 mg vitamínu B6. Jedna polievková lyžica saturejky (približne 4,4 g) zabezpečuje dennú potrebu nasledujúcich mikroživín: 9 % vápnika, 9 % železa, 5 % vitamínu B6, 4 % horčíka a 3 % vitamínu C.
Saturejka je bylina, ktorá sa používa na liečbu tráviacich problémov, okrem iného vďaka obsahu flavonoidov, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti a môžu tiež pomôcť odstrániť toxíny z tela. Okrem toho viaceré štúdie uskutočnené v rokoch 2012 a 2023 okrem iného naznačili, že bylina a špecifické polyfenoly, ktoré obsahuje, vykazujú potenciál na znižovanie hladiny glukózy v krvi a zlého LDL cholesterolu a triglyceridov.
Ako chutí saturejka?
Táto bylina má veľmi výraznú chuť a vôňu. Saturejka je mierne korenistá a cítiť v nej chuť citróna zmiešanú s horkosťou. Pokiaľ ide o vôňu, prirovnáva sa k tymiánu v kombinácii s citrónovým nádychom. Možno použiť čerstvú aj sušenú saturejku, ktorá úspešne nahradí kari a už spomínaný tymián. Odrezky tohto druhu bylinky, ktoré niekedy nájdete v obchodoch, umiestnené na okne a dobre ošetrované vám zabezpečia celoročný prístup k tejto aromatickej, čerstvej bylinke.
Do akých jedál možno použiť saturejku?
Táto bylina je veľmi univerzálna a dá sa použiť v kuchyniach po celom svete. Najlepšie sa hodí k rôznym druhom mäsa, ako je hydina, bravčové mäso alebo ryby. Dobrou možnosťou je posypať ňou zemiaky, najmä pečené zemiaky, aby získali výraznejšiu arómu a chuť. Možno ju pridať aj do duseného mäsa, zeleninových šalátov a polievok. Ak máte problémy s trávením, je dobré pripraviť si nálev. Bylinu jednoducho nasypte do vriacej vody, prikryte šálkou a počkajte štvrť hodiny. Takto pripravený nápoj môžete piť niekoľkokrát denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarte a vypite 1 hrnček denne. Zlepšíte činnosť čriev a urýchlite spaľovanie tukov
Najlepšie pre srdce a črevá. Slováci ich stále podceňujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.