8.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa).
Ak by sa mal zostaviť rebríček obľúbenosti našej kuchyne, fašírky by sa určite umiestnili v prvej trojke. Dokonca by mohli aj vyhrať. Hoci sa robia tak často a radi, niekedy sa nepodaria dokonale. Veď jesť mäkké a šťavnaté fašírky je najväčším pôžitkom. Čo sa dá urobiť, aby mleté mäso nebolo tvrdé? Začala som namiesto cibule používať inú zeleninu.

Foto: shutterstock/Grandpa
Fašírky sú veľmi jednoduché na prípravu, ale práve pri tých najjednoduchších jedlách často robíme najviac chýb. Zablúdime buď v rutine, alebo v presvedčení, že je to predsa také jednoduché, že nie je šanca, aby sa niečo pokazilo. A potom sa stane, že mleté mäso je suché a tvrdé. Ako tomu zabrániť? Môžete sa skúsiť vzdať cibule a nahradiť ju inou zeleninou, ktorá je celoročne dostupná v supermarketoch.
Fašírky už nebudú tvrdé. Do zmesi pridajte zelenú zeleninu
Touto zeleninou je cuketa. Dodá mletému mäsu zaujímavú chuť (ktorá však v celom pokrme neprevláda) a vďaka nej sú fašírky jemnejšie, zatiaľ čo hmota je mäkšia a vlhkejšia, takže mleté mäso je príjemne šťavnaté. Na 600 g mletého mäsa stačí približne 250 g cukety. Ako na to?
1. Cuketu je potrebné umyť, potom osušiť a nastrúhať.
2. Zeleninu vložte do misy, trochu osoľte a nechajte niekoľko minút odstáť.
3. Po tomto čase cuketu zbavíme prebytočnej vody a zmiešame ju s ostatnými prísadami na zmes do fašírok.

Foto: shutterstock/Candice Bell
Pridanie cukety však nie je jediným riešením. Ak túto zeleninu nemáte radi, môžete použiť napríklad zemiaky. S ním treba zaobchádzať viac-menej rovnako ako s cuketou:
1. Najprv umyte.
2. Potom ošúpte (v prípade cukety to nie je potrebné) a nastrúhajte.
3. Po scedení tekutiny môžete pridať do zmesi na fašírky.
4. Na 500 g mäsa budete potrebovať jeden zemiak štandardnej veľkosti.
O mäkkosť fašírok sa môžete postarať aj iným spôsobom. Niektorí ľudia pridávajú napríklad smotanu alebo jogurt, aby boli jemnejšie. Nechýbajú ani tí, ktorí dávajú prednosť majonéze a vyšľahaným bielkom, vďaka ktorým je zmes nadýchaná.
V čom smažiť fašírky? Tento tuk je najlepšou voľbou

Foto: shutterstock.com/Alex Bogatyrev
Na smaženie fašírok je najlepšou voľbou živočíšny tuk, takže v tomto prípade sa rozhodneme pre bravčovú masť. Táto voľba má mnoho výhod.
- Po prvé, dodáva pokrmu bohatú, výraznú chuť, ktorá zvýrazňuje arómu mäsa.
- Po druhé, má vynikajúcu schopnosť udržať vysokú teplotu počas smaženia, čo umožňuje dosiahnuť chrumkavú kôrku na vonkajšej strane fašírky, pričom vnútro zostáva šťavnaté.
To všetko vďaka tomu, že sa z neho začína dymiť až pri teplote približne 160 °C až 200 °C.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto smažím slaninu na panvici. Rýchlo je chrumkavá a prepečená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.