8.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dani Vincek)
Mrkvová polievka je najlepší domáci liek na žalúdočné ťažkosti. Na prípravu polievky, ktorá zmierni žalúdočné problémy, stačí niekoľko jednoduchých ingrediencií a chvíľka varenia. Na čo je dobrá mrkvová polievka a ako ju pripraviť? Tento recept je najúčinnejší.

Foto: shutterstock/Dani Vincek
Na čo je dobrá mrkvová polievka?
Mrkvová polievka je pyré, ktoré sa pripravuje z rozvarenej mrkvy. Táto oranžovo sfarbená zelenina obsahuje veľmi vysoké množstvo zložky nazývanej pektín. Pektín je druh rozpustnej vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na tráviaci systém.
Z tohto dôvodu je mrkva vhodná pri hnačke. Pektíny majú probiotické vlastnosti a podporujú udržiavanie normálnej črevnej mikroflóry. Vďaka tomu pomáhajú zbaviť sa patogénov, baktérií a vírusov, ktoré môžu spôsobovať problémy.
Okrem toho mrkvová polievka môže zmierniť podráždenie črevnej sliznice a pôsobí ako antispazmodikum a analgetikum. Obsiahnutý pektín zlepší konzistenciu stolice a frekvenciu vyprázdňovania, čím priamo pôsobí proti hnačke.
Konzumácia mrkvovej polievky pomôže doplniť zložky stratené počas hnačky. Polievka dodá potrebné minerálne soli, vitamíny a cukor, čím sa obnoví správne fungovanie vodnej a elektrolytovej rovnováhy. To umožní rýchlejšie obnovenie síl a zdravia, zabráni dehydratácii a vzniku svalových kŕčov alebo porúch srdcového rytmu.
Ako pripraviť mrkvovú polievku?
Príprava mrkvovej polievky je pomerne rýchla a jednoduchá. Na prípravu polievky potrebujeme len niekoľko mrkiev, soľ a vodu. Hoci má najmä liečivé využitie, je aj naozaj chutná. Vďaka jej vlastnostiam sa ju preto oplatí pripravovať nielen pri chorobe, ale aj na podporu organizmu.

Foto: shutterstock/Minithalie
Zloženie:
- 500 g mrkvy,
- 1 l vody,
- štipka soli.
Spôsob prípravy:
Mrkvu ošúpeme, nakrájame na plátky a vložíme do hrnca. Zeleninu zalejte studenou vodou a začnite ju variť prikrytú na miernom ohni. Varte, kým mrkva nezmäkne a nezačne sa rozpadávať. Potom hrniec odstavte z ohňa a nechajte mrkvu vychladnúť. Keď obsah hrnca už nie je horúci, preložte ho do misy mixéra. Uvarenú mrkvu rozmixujte na hladkú kašu alebo ju pretrite cez sito. Očistenú mrkvu posypte soľou a rozmixujte. Nakoniec polievku zohrejte, aby bola jemne teplá, ale nie horúca.
Mrkvová polievka je pripravená na konzumáciu. Najprv by sa mala podávať v malých dávkach, t. j. po 1 čajovej lyžičke. Časom množstvo postupne zvyšujte.
Ako dlho variť mrkvovú polievku?
Mrkvová polievka by sa mala variť tak dlho, aby mrkva zmäkla, až sa rozpadne. To bude trvať približne 30-35 minút varenia. To umožní, aby sa dala ľahko rozmixovať alebo pretrieť cez sito. Vďaka tomu dosiahnete dokonale hladkú a tekutú konzistenciu, ktorú je vhodné konzumovať pri žalúdočných ťažkostiach.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tajný recept našich susedov: Česká cesnaková polievka vás postaví na nohy!
Táto polievka posilňuje a zahrieva lepšie ako vývar. Varím ju každý jesenný víkend
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.