9.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/fongbeerredhot).
Objavili ste v chladničke vajcia po dátume spotreby? Neponáhľajte sa ich vyhodiť! Odborníci tvrdia, že môžu byť bezpečné ešte niekoľko týždňov. Stačí poznať jednoduchý trik, ako overiť ich čerstvosť.

Foto: shutterstock.com/fongbeerredhot
Kúpite ich, vložíte do chladničky alebo kuchynskej skrinky a úplne na ne zabudnete. O niekoľko týždňov ich náhodou nájdete a pri pohľade na dátum na obale vám vstávajú vlasy na hlave. Stáva sa to častejšie, než by mnohí chceli priznať. Vynára sa teda otázka: môžeme jesť vajcia po dátume spotreby?
Pravda o dátume spotreby, ktorú vám výrobcovia nepovedia
Konzumácia mnohých potravín, ktorých dátum spotreby už dávno uplynul, môže byť veľmi nebezpečná. Mnohí ľudia to majú tak zakódované, že ich vyhadzujú aj vtedy, keď uplynul len jeden deň. Týka sa to aj vajec a teoreticky to dáva zmysel. Pokazené vajcia je ťažké rozpoznať na prvý pohľad a ich konzumácia môže viesť nielen k vážnej otrave. Neznamená to však, že vajcia musíte vyhodiť už jeden alebo dva dni po uplynutí dátumu uvedeného na obale.
Ako uvádza Isabel Maples, hovorkyňa americkej Akadémie výživy a dietetiky, vajcia majú od momentu znesenia dobu použiteľnosti tri až päť týždňov. Výrobcovia tento čas skracujú na 28 dní a práve tento dátum sa umiestňuje na obal. Môžu sa však konzumovať ešte dlho po uplynutí tohto termínu, za predpokladu, že:
- škrupina nebola poškodená (nemá viditeľné praskliny, nebola vystavená otrasom),
- vajcia boli skladované na suchom a chladnom mieste.
Môže to byť kuchynská skrinka alebo komora. Po uplynutí 28 dní by však mali putovať do chladničky, ale radšej nie na jej dvierka. Od tohto momentu ich môžete skladovať ešte približne 4 týždne.

Foto: shutterstock.com/New Africa
Jednoduchý test, ktorý odhalí, či je vajce ešte jedlé
Ak si nie ste istí alebo sa obávate otravy, môžete skontrolovať čerstvosť vďaka starému triku. Stačí, ak do vysokého pohára nalejete studenú vodu a následne do nej ponoríte vajce. Čerstvé zostane na dne. Čím je staršie, tým vyššie sa bude nachádzať v pohári. Pokazené bude plávať na hladine a také rozhodne radšej nekonzumujte. Nejedzte ani také s viditeľne poškodenou škrupinou.
Prečo? Časom škrupina stráca tesnosť a do vnútra vajca sa dostávajú baktérie. V dôsledku pomalého rozpadu bielkovín sa tiež vytvára plyn. Bublinky sa najčastejšie nachádzajú na širšom konci. Stručne povedané: čím staršie vajce, tým väčšia bublinka a tým väčší bude uhol medzi koncovkou a dnom nádoby. Takto môžete posúdiť nielen čerstvosť, ale aj vek vajca.
Keď je tento uhol približne 90 stupňov, teda úzky koniec je pri dne a širší zvisle hore, vajce má približne 30 dní. Pri uhle približne 45 stupňov má vajce 12 až 15 dní. Pamätajte, že celé vajcia, rovnako ako iné živočíšne produkty, vyhadzujte vždy do nádoby na zmiešaný odpad. Samotné škrupiny môžete vyhodiť do kontajnera na BIO odpad.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uvarené vajcia nemajú žiadnu živiny. Bežná chyba
Varíte vajcia týmto spôsobom? Zničíte v nich všetky výživové vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.