9.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SawBear).
Paradajková polievka je jednou z najobľúbenejších slovenských polievok. Bohužiaľ býva často mdlá a málo aromatická. Našťastie tomu môžeme predísť použitím jednoduchého triku a odstránením obľúbenej chyby, ktorú robí mnoho ľudí. Pozrite sa, ako uvariť paradajkovú polievku, aby bola chutná.

Foto: shutterstock/SawBear
Paradajková polievka varená mimo letnej sezóny nemusí byť kyslá a nevýrazná. Ukazuje sa, že stačí použiť jednoduchý spôsob, ako sa tomuto problému vyhnúť. Okrem toho môžeme chuť paradajkovej polievky obohatiť pridaním určitých produktov, vďaka ktorým bude mať polievka zaujímavú a jedinečnú chuť. Navrhujeme, ako uvariť paradajkovú polievku, aby bola lahodná.
Prečo je paradajková polievka mdlá? Častou chybou je obviňovanie
Najlepšia paradajková polievka vychádza, samozrejme, v lete, keď máme prístup k čerstvým a aromatickým paradajkám. Ak však chcete túto polievku uvariť aj počas zvyšku roka, máte na výber koncentrát, konzervované paradajky alebo cherry paradajky.
V zime nie je dobrý nápad používať skleníkové paradajky, ktoré chutia ako voda. Preto sa oplatí siahnuť po konzervovaných paradajkách alebo cherry paradajkách, ale uistite sa, že sa vyhnete obľúbenej chybe, keď ich rovno hodíte do hrnca a uvaríte.
Ak chcete, aby bola vaša polievka chutná a aromatická, tu je trik, vďaka ktorému bude vaša paradajková polievka taká dobrá ako nikdy predtým.
- Jediné, čo musíme urobiť, je orestovať naše paradajky na masle alebo oleji. Stačí, ak ich hodíme do rozpálenej panvice a niekoľko minút ich smažíme, kým nezmäknú a neskaramelizujú. Tým sa zvýrazní ich hlboká a intenzívna chuť.
Tento postup je obzvlášť účinný pri konzervovaných paradajkách, ktoré bývajú kyslé a majú kovovú príchuť. Po opečení sa stanú sladšími a majú bohatšiu chuť.
- Preto pri varení paradajkovej polievky začnite s vyprážaním paradajok a až potom ich pridajte do vývaru.
- Ak používate cherry paradajky, môžete ich namiesto vyprážania opiecť, čím získate ešte viac chuti.
Chcete vylepšiť chuť paradajkovej polievky? Pridajte do nej tieto produkty
Pri varení paradajkovej polievky musíme vedieť, ako ju dobre ochutiť, aby sa zvýraznil jej potenciál.
- Najbežnejším spôsobom, ako vyvážiť kyslú chuť paradajok, je pridať do nej cukor. Nie je to však jediný spôsob.
Existujú aj iné koreniny, ktoré môžete použiť na zvýraznenie chuti polievky a jej ozvláštnenie. Tu je zoznam tých, ktoré môžete použiť:

Foto: shutterstock/AtlasStudio
- Sójová omáčka – spája sa najmä s ázijskou kuchyňou, ale našej paradajkovej polievke dodá hĺbku chuti.
- Balzamikový ocot – kyslosť tohto výrobku sa bude dobre kombinovať so sladkosťou paradajok. Pridajte ho však len malé množstvo.
- Mletá údená paprika – toto korenie dodá našej polievke miernu sladkosť a zároveň jej dodá jemnú dymovú príchuť.
- Škorica – stačí štipka, aby polievka získala oveľa zaujímavejšiu chuť. Nie nadarmo sa škorica často pridáva do rôznych gréckych alebo talianskych omáčok.
- Maslo – pridaním tohto výrobku na konci varenia bude paradajková polievka ešte zamatovejšia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková polievka je hotová za 20 minút. Je taká chutná, že si už nikdy neurobíte obyčajnú
Výdatná a sýta polievka na obed. Druhý chod nebude potrebný
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.