10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/White bear studio).
Myslíte si, že hnedé vajcia sú zdravšie a kvalitnejšie než biele? Možno vás prekvapí, čo o tom hovoria odborníci. Pravda o farbe vajec je úplne iná, než si väčšina z nás myslí.

Foto: shutterstock/White bear studio
Vajcia patria medzi najhodnotnejšie potraviny v našom jedálničku. Sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Pri nákupe sa často zameriavame na rôzne označenia, no mnohí z nás sa riadia aj farbou škrupiny. Existuje rozšírený názor, že hnedé vajcia sú zdravšie a kvalitnejšie než biele. Je to však pravda? Odborníci majú na túto otázku jasnú odpoveď, ktorá možno prekvapí mnohých spotrebiteľov.
Prečo majú vajcia rôzne farby? Tajomstvo sa skrýva v génoch
Sliepky znášajú vajcia rôznych farieb – od snehobielej cez najpopulárnejšiu svetlohnedú až po škvrnitú či dokonca v odtieňoch pastelovej zelene. Táto farebná rozmanitosť však nemá nič spoločné s kvalitou či výživovou hodnotou vajec. Odborníci vysvetľujú, že farba škrupiny je čisto genetická záležitosť.
Hnedé vajcia obsahujú pigment, ktorý bielym vajciam chýba. Tento pigment však nemá žiadny vplyv na nutričné hodnoty ani chuť. Farba škrupiny nám jednoducho prezrádza, akej rasy je sliepka, ktorá vajce zniesla, a aké má sfarbenie peria. Genetické vlastnosti tu hrajú najdôležitejšiu úlohu.
Záver je teda veľmi jednoduchý – farba škrupiny nemá absolútne žiadny vplyv na kvalitu vajca. Oveľa dôležitejšia je pečiatka na vajci s informáciou o type chovu. Jediný prípad, kedy farba škrupiny skutočne zohráva úlohu, je pri farbení veľkonočných vajíčok – na bielej škrupine vyniknú farby omnoho lepšie.

Foto: shutterstock/Photo Contributor
Čo naozaj rozhoduje o kvalite vajec? Sledujte tieto znaky
Namiesto farby škrupiny by sme sa mali zamerať na to, ako boli sliepky chované. Práve spôsob chovu má zásadný vplyv na kvalitu vajec. Sliepky z ekologického chovu alebo z voľného výbehu majú pestrejšiu stravu bohatú na prírodné zložky, čo sa odráža aj na kvalite ich vajec.
Vajcia z takýchto chovov majú často sýtejšie žĺtky a vyšší obsah omega-3 mastných kyselín. Navyše, sliepky z ekologických chovov nedostávajú antibiotiká ani iné nežiaduce prísady, ktoré by sa mohli preniesť do vajec. Preto je dôležité všímať si označenia na vajciach, ktoré nám prezradia, z akého chovu pochádzajú.
Ďalším dôležitým faktorom je čerstvosť vajec. Čerstvé vajce má pevný žĺtok, ktorý drží tvar, a hustý, gélový bielok. S pribúdajúcim časom sa bielok stáva redším a žĺtok stráca svoju pevnosť. Čerstvosť vajec môžete jednoducho otestovať aj doma – čerstvé vajce ponorené do vody klesne na dno, zatiaľ čo staršie vajce bude plávať.

Foto: shutterstock/Zeedign.com
Čo znamenajú čísla na vajciach? Jednoduchý návod pre spotrebiteľov
Označenia na vajciach nie sú vôbec komplikované a v skutočnosti nás zaujíma predovšetkým prvé číslo. Možné sú označenia od 0 do 3, pričom každé z nich symbolizuje iný typ chovu:
- ekologický chov
- chov s voľným výbehom
- podstielkový chov
- klietkový chov
Spôsob chovu nám nielen hovorí, ako sa so zvieratami zaobchádza, ale aj čo jedia a či sú zakúpené vajcia ekologické. Písmená za číslom označujú krajinu pôvodu (Slovensko má označenie SK) a číslo, ktoré nasleduje, je veterinárne identifikačné číslo farmy.
Ekologický chov znamená, že sliepky majú prístup k vonkajšiemu výbehu, dostávajú ekologické krmivo bez pesticídov a geneticky modifikovaných organizmov. Chov s voľným výbehom umožňuje sliepkam pohyb vonku, ale nemusia dostávať ekologické krmivo. Pri podstielkovom chove sú sliepky chované vo veľkých halách s podstielkou, ale nemajú prístup von. Klietkový chov je najintenzívnejší a sliepky v ňom majú najmenej priestoru.

Foto: Súkromný archív
Ako vybrať najkvalitnejšie vajcia? Praktické tipy pre každého
Pri výbere vajec sa teda riaďte predovšetkým označením typu chovu a nie farbou škrupiny. Vajcia z ekologického chovu alebo z voľného výbehu sú síce drahšie, ale poskytujú vyššiu kvalitu a lepšie podmienky pre zvieratá.
Vždy kontrolujte aj dátum minimálnej trvanlivosti. Čím sú vajcia čerstvejšie, tým lepšie. Ak máte možnosť, kupujte vajcia od lokálnych farmárov, kde môžete vidieť podmienky chovu na vlastné oči.
Nezabúdajte, že vajcia sú výborným zdrojom bielkovín a dôležitých živín bez ohľadu na farbu škrupiny. Jedno stredne veľké vajce obsahuje približne 6 gramov bielkovín, vitamíny A, D, E, B12 a minerály ako železo, zinok a selén. Sú tiež bohaté na cholín, ktorý je dôležitý pre zdravie mozgu a nervovej sústavy.
Takže nabudúce, keď budete stáť pred regálom s vajcami, spomeňte si, že farba škrupiny je len kozmetická záležitosť. Namiesto toho sa zamerajte na označenie typu chovu a čerstvosť – to sú faktory, ktoré skutočne rozhodujú o kvalite vajec.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kam vyhodiť vaječné škrupiny? Chyby sú stále časté
Je lepšie jesť vajcia na raňajky alebo večeru? Odpoveď je prekvapivá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.