Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Penenie oleja počas vyprážania? Príčiny sú triviálne

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Správna tepelná úprava má zásadný vplyv nielen na chuť pripravovaného jedla, ale aj na jeho štruktúru. Pri vyprážaní rýb, mäsa alebo zeleniny...

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Správna tepelná úprava má zásadný vplyv nielen na chuť pripravovaného jedla, ale aj na jeho štruktúru. Pri vyprážaní rýb, mäsa alebo zeleniny sa niekedy stáva, že olej na panvici začne peniť. Odkiaľ sa to berie? Ako to ovplyvňuje jedlo a dá sa tomu zabrániť?

Pri vyprážaní rýb, mäsa alebo zeleniny sa niekedy stáva, že olej na panvici začne peniť. Odkiaľ sa to berie?
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo sa olej pri vyprážaní spení?

Pri vyprážaní rôznych druhov potravín – mäsa, zeleniny alebo dokonca múky – si môžete občas všimnúť, že olej na panvici začne peniť.

Zvyčajne je to spôsobené niekoľkými faktormi.

Prečo sa olej pri vyprážaní spení?
Foto: shutterstock/Jan_Mach
  • Predovšetkým sa olej spení, pretože vo vyprážanom výrobku je príliš veľa vody. To vedie k vyššie uvedenej reakcii.
  • Ďalším dôvodom môže byť aj nevhodná teplota oleja. Príliš vysoká alebo príliš nízka teplota môže spôsobiť spenenie oleja. Najmä, keď sa do panvice vloží výrobok, ktorý sa má vyprážať.
  • Spenenie oleja počas vyprážania môže byť spôsobené aj nízkou kvalitou týchto surovín. Je možné, že olej je príliš rozriedený.
  • Okrem toho potom môže olej začať peniť, ak je na vyprážanom jedle aj príliš veľa strúhanky.

Čo sa dá urobiť, aby sa olej nepenil?

Aby olej na panvici nepenil, je dôležité výrobok pred vyprážaním dôkladne vysušiť.

  • Najjednoduchšie to urobíte napríklad pomocou papierovej utierky.
  • Ak vyprážate napríklad hranolčeky a olej sa začne peniť, pravdepodobne sú príliš vlhké.

Tepelná úprava na dosiahnutie ideálnej chuti a štruktúry pokrmu by sa mala vykonávať aj pri správnej teplote.

@lisaholdnyc

By the time u get food in, the temp will rise to about 350F #chinesetok #chopstick #foodtok

♬ original sound – LisaHold
  • Pri vyprážaní by olej nemal byť príliš studený. Mäso alebo ryby sa potom totiž začnú variť alebo dusiť.
  • Na druhej strane, ak je teplota príliš vysoká, olej uvoľní zo smaženého výrobku veľa vody a olej sa pripáli.

Smaženie v oleji by sa malo vykonávať v dávkach.

  • To znamená, že do panvice by sme nemali dávať príliš veľké množstvo jedla, ktoré vyprážame.
  • Dbajte aj na to, aby sa napríklad kúsky mäsa na panvici navzájom nedotýkali.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Slováci tento olej milujú. Pri vyprážaní sa stáva toxickým

Kúpili ste si teplovzdušnú fritézu na vyprážanie bez tuku? Skontrolujte, či je to naozaj také zdravé


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Darujte hrabošovi jednosmerný lístok. Stačí spojiť tieto dve ingrediencie. Hlodavec sa do záhrady nevráti

10.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rudmer Zwerver). Záhon plný dier je problém, no zničenú úrodu nemožno ignorovať. Pozrite sa, ako vyhnať hraboša z vašej…

Kam vyhodiť papierové utierky? Odpoveď nie je jednoznačná. Veľa ľudí na to zabúda

10.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RJ22). Triedenie odpadu môže byť pre mnohých ľudí problémom. Niekedy sa zdá byť zrejmé, kam by sa mal určitý…

Luxusné kúpeľné mesto oceňované v celej Európe. Má termálne vody a odporúča sa pre alergikov

10.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simone Padovani). V tomto európskom kúpeľnom meste si oddýchnete ako kráľ. Luxusná atmosféra a úchvatné výhľady sú tam zaručené.…

Biele alebo hnedé vajcia – ktoré sú zdravšie? Vyvraciame mýty o farbe škrupiny

10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/White bear studio). Myslíte si, že hnedé vajcia sú zdravšie a kvalitnejšie než biele? Možno vás prekvapí, čo o…

Zabudnite na strúhanku a vločky. Táto verzia kuracích pŕs je hitom. Bude vám ľúto odmietnuť viac

9.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vaclav Sonnek) V čom obalíme kuracie mäso na nugetky alebo rezne? Ak máte chuť na trochu iné chute, máme…

Auto Trendy

Omoda ukázala karty: Nové SUV modely pre rok 2025 odhaľujú smerovanie tejto ambicióznej značky

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka Omoda, vlastnená spoločnosťou Chery, sa pripravuje na veľký útok na európsky trh. Po úspechu modelu Omoda 5, ktorý si európsky motoristi zamilovali, prichádza…

Nissan na pokraji priepasti: Šéf Uchida zvažuje rezignáciu a volá po záchrane z vonku

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Japonská automobilka Nissan čelí historicky najväčšej kríze. Straty v stovkách miliónov dolárov, zrušené dohody a neistá budúcnosť nútia šéfa Makota Uchidua urobiť ťažké rozhodnutia. Práve…

Značky, ktoré mätú aj skúsených vodičov: Ako správne pochopiť prednosť na úzkych cestách?

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Stretli ste sa už s dopravnými značkami 203 a 304 a nevedeli ste, kto má vlastne prednosť? Tieto dve značky, ktoré sa často objavujú na…

Zbohom žlto-modrá: Slovenské policajné autá dostávajú nový trikolórový šat

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Ministerstvo vnútra SR prekvapilo verejnosť predstavením úplne nového dizajnu policajných vozidiel. Nový vzhľad služobných áut stavia na slovenskej trikolóre a má zvýrazniť národnú identitu policajného…

Saharský prach útočí: Čo robiť, aby vaše auto neutrpelo škody?

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Saharský prach, nazývaný aj Kalima, opäť dorazí na Slovensko. Oranžový povlak na autách je nielen nepríjemný, ale môže spôsobiť aj poškodenie laku či upchatie filtrov.…

Elon Musk opäť šokuje: Najmúdrejší ľudia by nemali dostávať plat!

10.3.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk, vizionár a CEO Tesly, opäť rozvíril vody internetu svojimi kontroverznými vyjadreniami. Tentokrát tvrdí, že tí najinteligentnejší by mali pracovať zadarmo. Čo stálo za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov