10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Správna tepelná úprava má zásadný vplyv nielen na chuť pripravovaného jedla, ale aj na jeho štruktúru. Pri vyprážaní rýb, mäsa alebo zeleniny sa niekedy stáva, že olej na panvici začne peniť. Odkiaľ sa to berie? Ako to ovplyvňuje jedlo a dá sa tomu zabrániť?

Foto: shutterstock/New Africa
Prečo sa olej pri vyprážaní spení?
Pri vyprážaní rôznych druhov potravín – mäsa, zeleniny alebo dokonca múky – si môžete občas všimnúť, že olej na panvici začne peniť.
Zvyčajne je to spôsobené niekoľkými faktormi.

Foto: shutterstock/Jan_Mach
- Predovšetkým sa olej spení, pretože vo vyprážanom výrobku je príliš veľa vody. To vedie k vyššie uvedenej reakcii.
- Ďalším dôvodom môže byť aj nevhodná teplota oleja. Príliš vysoká alebo príliš nízka teplota môže spôsobiť spenenie oleja. Najmä, keď sa do panvice vloží výrobok, ktorý sa má vyprážať.
- Spenenie oleja počas vyprážania môže byť spôsobené aj nízkou kvalitou týchto surovín. Je možné, že olej je príliš rozriedený.
- Okrem toho potom môže olej začať peniť, ak je na vyprážanom jedle aj príliš veľa strúhanky.
Čo sa dá urobiť, aby sa olej nepenil?
Aby olej na panvici nepenil, je dôležité výrobok pred vyprážaním dôkladne vysušiť.
- Najjednoduchšie to urobíte napríklad pomocou papierovej utierky.
- Ak vyprážate napríklad hranolčeky a olej sa začne peniť, pravdepodobne sú príliš vlhké.
Tepelná úprava na dosiahnutie ideálnej chuti a štruktúry pokrmu by sa mala vykonávať aj pri správnej teplote.
- Pri vyprážaní by olej nemal byť príliš studený. Mäso alebo ryby sa potom totiž začnú variť alebo dusiť.
- Na druhej strane, ak je teplota príliš vysoká, olej uvoľní zo smaženého výrobku veľa vody a olej sa pripáli.
Smaženie v oleji by sa malo vykonávať v dávkach.
- To znamená, že do panvice by sme nemali dávať príliš veľké množstvo jedla, ktoré vyprážame.
- Dbajte aj na to, aby sa napríklad kúsky mäsa na panvici navzájom nedotýkali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci tento olej milujú. Pri vyprážaní sa stáva toxickým
Kúpili ste si teplovzdušnú fritézu na vyprážanie bez tuku? Skontrolujte, či je to naozaj také zdravé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.