10.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hanna Lepisto).
Tieto malé zelené hlavičky sú jednou z najneobľúbenejších druhov zeleniny. Mnohí z nás sa v detstve presvedčili, že nebudú základom nášho jedálnička. To je však omyl. Ružičkový kel, ako sa mu hovorí, je skutočnou vitamínovou baňou. Dodáva telu množstvo dôležitých živín. Keď sa dobre uvarí, môže byť chutný. Prečo by ste mali jesť túto zeleninu?

Foto: shutterstock/Hanna Lepisto
Zlá povesť ružičkového kelu sa ťahá už dlhé roky. Tak ako si brokolica získala dosť ľudí, malé zelené hlavičky sú stále neobľúbené. Veľkú úlohu zohralo aj jej zobrazovanie v televíznych seriáloch a filmoch. Práve tu bol často silne neobľúbenou zeleninou. Má to nejaký dôvod? Keď sa dobre uvarí, môže byť veľmi chutný. Oplatí sa ho však jesť predovšetkým kvôli vysokému obsahu vitamínov a minerálov.
Neobľúbený, ale veľmi zdravý ružičkový kel – čo všetko sa v ňom nachádza?
- Ružičkový kel je skutočnou vitamínovou baňou, pretože je bohatý na vitamíny a minerály.
- Okrem toho má táto zelenina nízky obsah kalórií, v 100 g sa nachádza 42 kcal.
V 100 g tejto zeleniny nachádza okrem iného:
- Obsahuje 3,8 g vlákniny, ktorá zlepšuje činnosť čriev.
- Ďalej obsahuje 85 mg vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém a tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre stav vlasov, pokožky a nechtov.
- Ružičkový kel obsahuje aj 177 µg vitamínu K, ktorý podporuje zdravie kostí a podieľa sa na zrážaní krvi.
- Vďaka obsahu kyseliny listovej je vhodnou zeleninou pre tehotné ženy.
- Okrem toho ružičkový kel obsahuje aj draslík (389 mg na 100 g), ktorý podporuje činnosť srdca a pomáha regulovať krvný tlak.
- V zelenine nechýbajú ani antioxidanty, napr. glukozinoláty a sulforafán. Tieto zložky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom.
- Okrem toho podľa Národného osvetového centra pre výživu môže pravidelná konzumácia ružičkového kelu chrániť pred vznikom niektorých druhov rakoviny.
- Dôležité je, že vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný pre ľudí, ktorí bojujú s výkyvmi hladiny cukru v krvi, vrátane diabetikov a ľudí s inzulínovou rezistenciou.
Prečo ružičkový kel chuté zle? Niekoľko chýb pri jej príprave

Foto: shutterstock/Katinkah
- Pri správnej príprave však túto horkosť nepocítite – pečením, marinovaním alebo varením sa môžete účinne zbaviť zlúčenín síry, ktoré sú za túto chuť zodpovedné.
- Okrem toho je dôležité, aby ste ružičkový kel neprevarili, pretože potom bude aj menej chutný.
- Dôležité je aj korenie. Okrem soli a korenia budú ideálnymi spoločníkmi rozmarín, saturejka, cesnak, cibuľa, majorán a rímska rasca.
Ružičkový kel, rovnako ako ostatné druhy krížovitej zeleniny, sa oplatí konzumovať 2 až 3-krát týždenne, aby ste telu dodali dôležité živiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto zeleniny znižujú krvný tlak: Stačí ich zaradiť do jedálnička!
Už nikdy nepoviete, že nemáte radi ružičkový kel. Stačí ho pripraviť takto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.