11.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mujijoa79).
Čaj boricha je jedným z tajomstiev kórejskej krásy a dlhovekosti. Ľudia v mnohých ázijských krajinách ho pijú pravidelne, pretože je skvelý na hydratáciu organizmu, zlepšenie nálady a podporu trávenia. Boricha sa vyrába z pražených semien jačmeňa a vyznačuje sa orechovou chuťou a jedinečnou vôňou. Kórejské ženy ho používajú aj na každodennú starostlivosť o pleť a vlasy. Prečítajte si o cenných vlastnostiach borichy a o tom, ako tento jedinečný čaj používať každý deň.

Foto: shutterstock/mujijoa79
Čo je boricha a čo obsahuje?
Boricha je čaj, ktorý sa vyrába lúhovaním pražených jačmenných zŕn v horúcej vode. V Kórei je to jeden z najdôležitejších nápojov na uhasenie smädu, ktorého pôvod siaha do 10. storočia. V prírodnej medicíne sa dodnes používa proti zápalom, hnačkám a celkovej slabosti. Dnes je symbolom starostlivosti o krásu a dlhšieho života.
- Boricha čaj sa vyznačuje svetlou jantárovou farbou a mierne orechovou chuťou s nádychom horkosti.
- Môže sa piť teplý alebo studený.
Tento nápoj je obľúbený aj v iných ázijských krajinách – predovšetkým v Japonsku (ako mugicha), Číne a na Taiwane.
Úžasné vlastnosti čaju
- Boricha čaj je známa svojimi vynikajúcimi hydratačnými vlastnosťami a dlhotrvajúcim uhasením smädu. Vďaka tomu podporuje detoxikačné procesy a udržiava optimálnu hydratáciu pokožky. Je tiež bohatým zdrojom silných antioxidantov. To znamená, že pomáha bojovať proti zápalom v tele a odstraňuje voľné radikály zodpovedné za poškodenie buniek a procesy predčasného starnutia.
- Kórejský čaj je tiež ideálnym nápojom pri tráviacich ťažkostiach – zlepšuje peristaltiku čriev, chráni pred zápchou a nevoľnosťou a podporuje činnosť žalúdka. Vykazuje aj antibakteriálne vlastnosti a znižuje riziko vzniku zubného kazu.
- Tento čaj má priaznivý vplyv aj na nervový systém – uľahčuje relaxáciu a zaspávanie, pomáha v boji proti stresu a zlepšuje náladu.
- Vykazuje tiež priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém – pomáha regulovať krvný tlak a posilňuje cievy.
Boricha v starostlivosti o pleť
- Oplatí sa ho používať aj zvonka – znižuje opuchy tváre, vyživuje a hydratuje pleť. Vychladnutý čaj môžete pridať do kúpeľa (ideálne je naliať 2 litre nálevu) alebo ním umyť tvár. Kórejčanky ho zmrazujú vo forme kociek ľadu a potom ho prikladajú na tvár, aby stimulovali krvný obeh a znížili opuchy.
- Boricha dobre poslúži aj na oplachovanie vlasov – dodá im lesk a urobí ich jemnými a hladkými.
Ako pripraviť kórejský čaj a kedy je najlepšie ho piť?
- Boricha čaj má nízky obsah kalórií a neobsahuje kofeín a môžu ho piť aj deti.
- Ak sa konzumuje pri tráviacich ťažkostiach, najlepšie je užívať ho pol hodiny pred jedlom.
Príprava čaju v ázijských krajinách je skutočným rituálom.
- Ak si chceme borichu pripraviť sami, stačí si kúpiť pražené semená jačmeňa.
- Prípadne si ich môžeme upiecť sami – stačí ich dať na suchú panvicu a pražiť 7 až 10 minút na miernom ohni za častého miešania – mali by sa sfarbiť do zlatohneda a vydávať príjemnú vôňu.
Recept na jačmenný čaj boricha
- Na prípravu 1,5 litra čaju stačí šálka jačmeňa.
- Po upražení nasypte jačmeň do 1,5 litra vriacej vody, priveďte do varu a varte 20 minút, kým sa jačmeň neusadí na dne hrnca.

Foto: shutterstock/dangolimage
Po scedení sa čaj môže piť teplý alebo studený niekoľkokrát denne (najlepšie je skladovať ho v chladničke).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je dokonca zdravší ako zelený čaj. Znižuje hladinu cukru a znižuje stres
Táto zelenina je baňou vitamínov. Slováci však nad ňou ohŕňajú nos
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.