11.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Galih Mardian).
Cibuľa je známa svojou intenzívnou chuťou a vôňou, je základom mnohých jedál, ale aj občerstvenia. Môže byť surová, vyprážaná, varená, nakladaná. A vždy dodá jedlám charakter. Ale vedeli ste, že cibuľa môže byť aj skvelou alternatívou lupienkov? A čo je najdôležitejšie, je oveľa zdravšou a menej kalorickou verziou toho, čo nájdete na pultoch obchodov.

Foto: shutterstock/Galih Mardian
Kupované cibuľové lupienky verzus domáce občerstvenie
- Tradičné cibuľové lupienky, ktoré nájdete v obchode, sú plné tuku, soli a zvýrazňovačov chuti.
- Obsahujú tiež veľa kalórií, takže sú hroznou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravú výživu.
Našťastie existuje spôsob, ako si pripraviť chrumkavé, chutné a oveľa zdravšie občerstvenie – pomocou čerstvej cibule a niekoľkých jednoduchých ingrediencií.
Ako si pripraviť zdravý cibuľový snack?
Nemusíte sa vzdať svojej obľúbenej chuti, aby ste si mohli bez výčitiek svedomia vychutnať chrumkavý snack. Tu je niekoľko receptov na domáce alternatívy.
Pečené cibuľové krúžky
Ingrediencie:
- 2 veľké cibule
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/2 šálky rastlinného alebo kravského mlieka
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky sladkej alebo pálivej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky granulovaného cesnaku

Foto: shutterstock/Nadezhda Nesterova
Príprava:
- V jednej miske zmiešajte múku, soľ, papriku a cesnak.
- V druhej miske zmiešajte mlieko a vajce (pre vegánsku verziu môžete vajce vynechať).
- Do tretej misky dajte strúhanku.
- Každú cibuľu obalíme v múke, potom namočíme do mlieka a nakoniec obalíme v strúhanke.
- Cibuľu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme pri 200 °C približne 15 – 20 minút, kým nie je zlatistá a chrumkavá.
Sušené cibuľové lupienky
Ingrediencie:
- 2 veľké cibule
- soľ a obľúbené korenie (napr. paprika, kari, oregano, chilli).

Foto: shutterstock/Galih Mardian
Príprava:
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Vložíme ju do misky a zmiešame s olivovým olejom a koreninami.
- Rozložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Sušíme v rúre vyhriatej na 100 °C približne 2 – 3 hodiny, kým nie sú lupienky chrumkavé.
- Môžeme ich pripraviť aj v sušičke zeleniny – bude to ešte zdravšia voľba.
Cibuľové lupienky z fritézy
Pre tých, ktorí majú fritézu bez tuku, je skvelou možnosťou pripraviť cibuľové lupienky vo fritéze.
Ingrediencie:
- 2 veľké cibule
- 1 lyžica olivového alebo avokádového oleja
- korenie podľa chuti
Príprava:
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, zmiešajte s olivovým olejom a koreninami.
- Vložte do koša fritézy a smažte pri 160 °C 10 – 15 minút, kým nebude chrumkavá.
Prečo sú domáce cibuľové lupienky lepšie?
- Domáce cibuľové lupienky obsahujú podstatne menej kalórií ako lupienky dostupné v obchodoch. Vďaka tomu, že sa nesmažia v oleji, majú nižšiu energetickú hodnotu, ale aj menej tuku. Lupienky z obchodu sa často smažia v palmovom oleji alebo iných nasýtených tukoch, zatiaľ čo ich pečenie alebo sušenie si to vôbec nevyžaduje.
- Chuť sa zvýrazňuje prísadami, v tomto prípade to môžu byť omáčky – jogurtová cesnaková omáčka, hummus, guacamolwe alebo jemný horčicový dresing.
- Okrem toho v domácich lupienkoch nenájdete umelé prísady, zvýrazňovače chuti ani konzervačné látky. Množstvo soli a korenia môžete regulovať podľa svojich preferencií, pričom si zachováte chuť cibule a všetky nutričné hodnoty zeleniny.
- Cibuľa je bohatým zdrojom vitamínov C a B6 a antioxidantov. Pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.