11.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PJjaruwan).
Ovocie, hoci je všeobecne považované za symbol zdravia, môže skrývať oveľa viac, než by sme čakali – a nie sú to len vitamíny navyše. Ich šupky sú často pokryté pesticídmi, konzervačnými látkami a tiež drobnými nečistotami. Jednoduché opláchnutie vodou málokedy stačí na to, aby sme sa ich zbavili. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako ovocie účinne očistiť od väčšiny škodlivých látok – stačí na to jedlá sóda.

Foto: shutterstock/PJjaruwan
Pesticídy, hoci sú potrebné na ochranu plodín pred škodcami, sa môžu usadzovať na plodoch a niekedy dokonca preniknúť hlboko do ich štruktúry. Z tohto dôvodu je veľmi dôležité ovocie pred konzumáciou dôkladne umyť.
- Ako upozorňujú vedci, jedlá sóda veľmi účinne neutralizuje chemikálie a odstraňuje usadeniny, ako sú vosky, čím predlžuje čerstvosť produktov.
Je to prírodný čistiaci prostriedok, ktorý výborne rozpúšťa pesticídy.
Ako pripraviť roztok a vyčistiť ovocie?
Ako teda pripraviť roztok, ktorý nám pomôže ovocie vyčistiť?
- Jednoducho pridajte dve polievkové lyžice jedlej sódy do litra vody a dobre premiešajte.
- Potom jednoducho vložte ovocie do pripravenej zmesi na 10 až 15 minút, potom ho dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou.
Tento rýchly proces dokáže odstrániť až 99 % pesticídov na povrchu ovocia.
Úloha sódy bikarbóny v tomto procese si zaslúži osobitnú pozornosť.
- Vďaka svojim chemickým vlastnostiam účinne rozpúšťa a neutralizuje pesticídy a odstraňuje nečistoty a vrstvu vosku, ktorá sa často nanáša na ovocie s cieľom zlepšiť jeho vzhľad a trvanlivosť.
- Navyše jedlá sóda nemení chuť ani kvalitu ovocia, takže ju možno úspešne použiť na umývanie širokej škály ovocia. Od jabĺk a hrozna až po citrusy a jahody.
Hoci použitie roztoku sódy výrazne znižuje množstvo toxických látok na šupke, treba mať na pamäti, že niektoré chemikálie môžu preniknúť do ovocia. Najmä v prípade ovocia s tenkou šupkou, ako sú čučoriedky a jahody. Preto je aj naďalej najlepšie vyberať si organické produkty, ktoré nie sú postriekané syntetickými pesticídmi. V situáciách, keď je takéto ovocie ťažko dostupné, je účinnou alternatívou pravidelné umývanie v roztoku sódy.
- Ďalším spôsobom, ako minimalizovať riziko konzumácie pesticídov, je olúpať ovocie. Treba však poznamenať, že sa s ňou stráca aj veľké množstvo vlákniny a vitamínov, ktoré sú dôležitými zložkami zdravej výživy.
Jednoduchý trik so sódou bikarbónou sa preto môže ukázať ako jedno z najpraktickejších riešení na dennej báze, ktoré vám a vašim blízkym pomôže zaistiť väčšie bezpečie pri konzumácii ovocia. Hoci nejde o dokonalú metódu, určite pomáha výrazne znížiť množstvo zvyškov chemikálií na povrchu potravín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmývajú sa pesticídy vodou z vodovodu? Znepokojujúce správy
Farba má obrovský význam. Srdce bude pracovať ako zvon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.