12.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavlina Klosova).
Tieto plody prirodzene udržiavajú mladosť, znižujú hladinu cholesterolu a posilňujú srdce ako prírodná náplasť. Na Slovensku sú dobré podmienky na ich pestovanie, ale napriek tomu ich jeme veľmi zriedkavo. Už tušíte, že hovoríme o kamčatskom bobuľovom ovocí? Sú zdravé a chutné, preto ich zaraďte do svojho jedálnička ešte dnes.

Zimolez kamčatský, známy aj ako kamčatská čučuriedka a kamčatské bobule, sú jedinečným ovocím. Z hľadiska chuti aj zdravotných vlastností.
My sami po nich siahame len zriedkavo, a to je chyba, pretože majú fantastický účinok na ľudský organizmus. Kamčatské bobule by mali byť na našich stoloch častejšie.
Prečo jesť kamčatské bobule? Zachovajte si mladosť a posilnite srdce – a to je len začiatok
- Kamčatské bobule obsahujú vitamíny: C, A, B (B1,B2,B6,B9), K alebo P (tuberkulín), ako aj minerály, napr. draslík, horčík, mangán, meď alebo železo.
- Sú zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie.
To je len začiatok cenných vlastností kamčatských bobúľ, ktorých plody sú bohaté aj na polyfenoly a flavonoidy (s protizápalovými účinkami), ako aj antikyaníny, ktoré sú silnými antioxidantmi. Jedzte ich pravidelne a zachováte si mladosť dlhšie. Vaše bunky budú starnúť pomalšie a vaša pokožka bude pružnejšia).
- Živiny a antioxidanty v bobuliach kamčatky majú pozitívny vplyv na srdce a obehový systém.
- Pravidelná konzumácia tohto ovocia tiež preukázateľne pomáha kontrolovať krvný tlak, udržiavať ostrosť zraku, znižuje hladinu zlého cholesterolu.
Kamčatské bobule v kuchyni. Chutia božsky a môžete ich použiť na mnoho spôsobov
Kamčatské bobule majú výraznú sladkokyslú chuť (v menej zrelých plodoch s náznakom horkosti). Niektorí ju považujú za kombináciu malín, černíc, ríbezlí a spomínaných čučoriedok.
Môžete ich jesť surové hneď po odtrhnutí, mrazené alebo sušené. Výborne sa hodia k ovseným vločkám. Dobre sa uplatnia aj ako základná zložka džemov, ovocných štiav, kompótov alebo dezertov. Môžu byť chutnou prísadou do sladkých šalátov, koláčov a muffinov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabraňuje ateroskleróze, chráni pred glaukómom. Jún je najlepší čas na zber
Táto zelenina je baňou vitamínov. Slováci však nad ňou ohŕňajú nos
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.