13.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nickola_Che)
Pak choi je druh kapusty s výnimočnými zdravotnými a kulinárskymi vlastnosťami. Je mimoriadne obľúbená v ázijskej kuchyni, najmä v Číne, kde je už po stáročia základnou zložkou mnohých jedál. Táto zelenina sa čoraz častejšie objavuje aj v našich obchodoch. Čím sa pak choi vyznačuje a kto by ju mal konzumovať? Ázijci ju objavili už dávno.

Foto: shutterstock/Nickola_Che
Ázijská kuchyňa je v našej krajine veľmi obľúbená a čoraz častejšie sa rozhodujeme pripravovať jedlá z jej ponuky sami. Jednou z nepostrádateľných prísad do čínskych polievok, omáčok a šalátov je pak choi. Kapusta nielenže dodáva jedlám jedinečnú chuť, ale je aj skutočným prínosom pre naše zdravie.
Zdravotné vlastnosti pak choi
Čínska kapusta je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Pak choi obsahuje veľké množstvo vitamínov C, A a K, ako aj vápnik, draslík a horčík. Má nízky obsah kalórií a je ľahko stráviteľná, čo z nej robí ideálnu voľbu pre každého, kto sa snaží schudnúť.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pak choi podporuje imunitu a pôsobí protizápalovo. Vápnik a horčík posilňujú kosti, zatiaľ čo vláknina podporuje trávenie. Dôležité sú aj vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej. Jeho konzumácia podporuje vývoj nervového systému. Vitamín K podporuje zrážanie krvi a vitamín A spomaľuje proces starnutia.
Ako chutí pak choi?
Pak choi má jemnú, mierne sladkú chuť s jemným nádychom horkosti. Tá sa prejavuje najmä v zelených listoch, ktoré sú najviac cenené. Vďaka svojej chrumkavej štruktúre chutí výborne v surovom aj varenom stave. Vyzerá trochu ako náš šalát, jeho listy pozostávajú z dlhšej bielej stonky a zelených končekov. Čím menší je exemplár pak choi, tým je jeho chuť cennejšia.
Prečo je pak choi v Ázii taký obľúbený?
Bez kapusty pak choi by ázijská kuchyňa pravdepodobne vyzerala inak. Táto zelenina je nenáročná a rýchlo rastie, takže aj v ťažkých časoch k nej bol neustály prístup. Niet teda divu, že kapusta pak choi sa v Ázii používala na všetky možné spôsoby.
Číňania ju jedli nielen surovú, ale aj dusenú, dusenú a dokonca aj nakladanú. Robia to dodnes. Táto jedinečná zelenina bola tiež vynikajúcou prísadou do mäsa, polievok a omáčok. V ťažkých časoch bola kapusta pak choi vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov a Číňania verili, že konzumácia tejto zeleniny predlžuje život.

Foto: shutterstock/Chzu
Kto by mal jesť pak choi?
Pak choi je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí dbajú o zdravú výživu, športovcov a ľudí s redukčnou diétou. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný pre diabetikov. Na dlhú dobu zasýti žalúdok a dodá telu cenné vitamíny. Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej sa táto čínska kapusta odporúča pre tehotné ženy.
Ľudia s poruchami štítnej žľazy by však pak choi mali konzumovať s mierou. Kapusta obsahuje goitrogénne látky, ktoré môžu ovplyvniť činnosť štítnej žľazy. Preto sú poruchy tohto orgánu kontraindikáciou pre konzumáciu pak choi vo veľkých množstvách.
Koľko stojí pak choi a kde ho kúpiť?
Cena pak choi závisí od ročného obdobia a miesta nákupu. V supermarketoch a obchodoch s ázijskými potravinami stojí kilo zvyčajne od 2 do 5 eur. Vo väčších mestách ho nájdete aj na trhoch a v obchodoch so zdravou výživou.
Pak choi sa dá úspešne pestovať aj v záhrade, doma alebo na balkóne. Jej semená sú lacné, stoja niekoľko zlotých. Najlepšie sa vysievajú do zeme v období od júla do augusta. Táto rastlina nie je mimoriadne náročná a zvládnu ju aj začiatočníci.
Ako pripravíte kapustu pak choi?
Pak choi je v kuchyni mimoriadne všestranný. Dá sa vyprážať, dusiť, variť v pare a dokonca jesť aj surová. Tu je niekoľko spôsobov prípravy tejto kapusty:
Smažená kapusta pak choi na panvici
Kapustu pak choi nakrájajte na polovice alebo štvrtiny. Na panvici rozohrejte sezamový alebo olivový olej. Pridajte kapustu a smažte ju na strednom ohni 3 – 5 minút. Dochuťte sójovou omáčkou, cesnakom a zázvorom. Podávajte ako prílohu k ázijským jedlám.

Foto: shutterstock/Elena_Alex_Ferns
Dusená kapusta pak choi
Na panvici rozohrejte malé množstvo oleja. Pridajte nasekaný cesnak a chvíľu ho opekajte. Pridajte nakrájanú pak choi a zalejte malým množstvom vývaru. Prikryté varte 5-7 minút, kým kapusta nezmäkne. Dochuťte soľou, korením a trochou sójovej omáčky.
Šalát Pak choi
Nakrájajte pak choi na tenké pásiky. Pridajte nastrúhanú mrkvu a červenú papriku. Pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte soľou, korením a sezamovými semienkami. Podávajte ako čerstvú, chrumkavú prílohu.
Kapusta pak choi vo vzduchotesnej nádobe sa môže skladovať v chladničke až týždeň. Je vhodná na konzumáciu, pokiaľ jej listy zostanú chrumkavé a pružné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ázijčania jedia túto zeleninu každý deň a žijú dlho. Slováci ju takmer nepoznajú
Je dokonca zdravší ako zelený čaj. Znižuje hladinu cukru a znižuje stres
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.