13.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peter Kim)
Už žiadne frustrácie z vyškrabávania pripáleného jedla z panvice. Existuje jednoduchý spôsob, ako smažiť bez pripaľovania a vychutnať si dokonale pripravené pokrmy. Na vytvorenie nepripaľujúceho sa povrchu stačí jeden pohyb. Tajomstvo spočíva v… pripálení panvice.

Foto: shutterstock/Peter Kim
Málokto vie, že niektoré panvice sa musia pred prvým použitím vypáliť. Hovoríme o panviciach vyrobených z ocele a liatiny. Iba tak sa na nich bude dobre smažiť bez toho, aby sa jedlo pripálilo. Zistite, ako to správne urobiť v prípade tohto riadu.
Ako vyleštiť oceľovú panvicu?
Ak chcete vyleštiť oceľovú panvicu, musíte ju najprv namočiť len do horúcej vody bez akéhokoľvek čistiaceho prostriedku. Potom panvicu umyte mäkkou handričkou, dôkladne ju opláchnite vodou a osušte papierovou utierkou.
V ďalšom kroku nasypeme soľ tak, aby úplne pokryla dno hrnca. Začneme ju zahrievať, kým nezmení farbu. Po tomto procese soľ vylejeme a oceľový povrch opäť utrieme papierovou utierkou, pričom dávame pozor, aby sme sa nepopálili.

Foto: shutterstock/HenadziPechan
V čistej panvici zohrejeme rastlinný olej a začneme na ňom smažiť nahrubo nakrájané zemiakové šupky, kým nezhnednú. Tento postup zopakujeme trikrát. Po usmažení už šupky nie sú jedlé, a preto ich treba vyhodiť do koša. Olej vylejte, misku utrite papierovou utierkou a odložte ju na 24 hodín.
Po uplynutí tejto doby ju umyjeme mäkkou handričkou pod horúcou vodou. Nakoniec ju osušíme papierovou utierkou a namastíme. Nezabudnite, že do oceľovej panvice by ste mali dať viac tuku ako do ostatných. Okrem toho sa dlhšie zohrieva, ale tiež si dlho udržiava stálu teplotu. Preto musíme dostatočne rýchlo znížiť teplotu, aby sme jedlo nepripálili.
Ako rozpáliť liatinovú panvicu?
Liatinová panvica sa rozpáli rýchlejšie ako oceľová. Existujú dva spôsoby, ako to urobiť: na sporáku alebo v rúre. Ak chceme panvicu zapáliť na sporáku, najprv ju umyjeme a osušíme a potom ju pomocou štetca potrieme rastlinným olejom . Tuk zohrievame, kým sa nepripáli a neprestane dymiť.

Foto: shutterstock/Africa Studio
Túto operáciu zopakujeme na vychladnutej panvici 3-krát. Nakoniec ju umyjeme v horúcej vode a vytrieme dosucha. Umytú, osušenú a rastlinným olejom potretú panvicu môžete tiež upiecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Dno panvice odporúčame vystlať alobalom, pretože panvica je umiestnená hore dnom a tuk z nej bude odkvapkávať.
Misku pečte v rúre jednu hodinu. Po vychladnutí ju umyjeme mäkkou handričkou pod horúcou vodou, osušíme papierovou utierkou a vymastíme.
Ako sa staráte o svoje panvice, aby vám vydržali dlhé roky?
Na horúcu panvicu nelejte studenú tekutinu ani ju bezprostredne po vyprážaní nelejte studenou vodou. Takéto náhle zmeny teploty spôsobujú poškodenie povrchu. Liatinové a oceľové panvice by sa mali čistiť len vodou, vysušiť a potom namastiť.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Na druhej strane čistiace prostriedky používame len v nevyhnutných prípadoch a vo veľmi malých množstvách. Z času na čas je dobré tieto panvice vyleštiť. Vytvorí sa tak prirodzená ochranná vrstva a zabráni sa pripáleniu potravín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Teflónová panvica môže vydržať roky! Odborníci prezradili tajomstvo správnej starostlivosti
Ako vyčistiť pripálený hrniec? Môj manžel mi ukázal tento trik. Jednoduchšie, ako si myslíte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.