14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotosDo).
Ako sa pripravujú grécke palacinky? Ak sa do vašej kuchyne vkradla rutina, máme pre vás odpoveď. Tento recept je skutočná pecka. Stačí jedno sústo a na ostatné verzie tohto jedla nadobro zabudnete.

Foto: shutterstock/FotosDo
Palacinky sú jednoduché múčne jedlo, ktoré sa smaží na panvici a podáva sa na sladko aj na slano. Obľubujú ich mladí aj starí. Sú vhodné na gurmánsku večeru aj rýchle raňajky. Myslela som si, že ma na tomto jedle nemôže nič prekvapiť. Až kým som nenarazila na recept na palacinky na grécky spôsob. Rýchlo sa ukázalo, že sa v nich spája všetko, čo jednoducho zbožňujem.
Ako pripraviť grécke palacinky? Ideálne na rýchlu večeru alebo so sebou
Grécka alternatíva tradičných sladkých palaciniek je kombináciou chutí, ktorá osloví každého. Mäkké a tenké palacinky sú plnené mäsom, zeleninou a syrom. Omáčka tzatziki je nevyhnutnosťou, pretože sa dokonale hodí k suchej náplni a v okamihu vás prenesie na kulinársku cestu do Grécka.
Zoznam potrebných surivín:
Cesto:
- 2 vajcia
- 1,5 šálky hladkej múky
- 1 šálka mlieka
- pol šálky perlivej vody
Plnka:
- 300 g mletého mäsa
- 100 g syra feta
- 2 cibule
- hrsť olív
- 1 paradajka
- 1 mrkva
- soľ a korenie
- olej na vyprážanie
Omáčka Tzatziki:
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1 uhorka
- 1 strúčik cesnaku
- lyžica olivového oleja
- soľ a korenie
Čo robiť, aby boli palacinky nadýchané a mäkké? Recept, ku ktorému sa budete vracať znova a znova
Príprava palaciniek na grécky spôsob si nevyžaduje žiadne špeciálne kuchárske zručnosti. Navyše bude toto jedlo chutiť rovnako lahodne aj na druhý deň.

Foto: shutterstock/New Africa
- V miske zmiešajte múku, vajcia, mlieko a vodu. Miešajte, kým zmes nebude hladká. Ak je cesto príliš husté, pridajte v prípade potreby trochu vody. Palacinky potom vyprážajte na rozpálenej panvici s trochou oleja.
- Mleté mäso osolíme, okoreníme a opečieme na rozpálenom oleji. Cibuľu nakrájajte na pierka, olivy na plátky, paradajky na kocky a mrkvu nastrúhajte. Pridáme ich k mäsu na panvici, premiešame a chvíľu smažíme.
- Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovicu, vydlabeme dužinu a zvyšok nastrúhame. V miske zmiešajte jogurt, olivový olej, cesnak, nastrúhanú uhorku, soľ a korenie.
- Náplň navrstvíme na opečené palacinky, polejeme omáčkou tzatziki a zrolujeme. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Taký chutný pokrm som jedla len v Gruzínsku. Stokrát lepšie ako pizza
Na prípravu občerstvenia k filmu postačí táto zelenina. Zdravšie a menej kalorické ako z obchodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.