15.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutetrstock/Narsil)
Ak nemáte radi alebo nemôžete jesť pšeničnú múku a chcete sa starať o svoju postavu, nahraďte ju zdravšou náhradou. Bude vhodná aj na pečenie. Ako používate mandľovú múku? Môžete ju použiť na prípravu chutného chleba.

Foto: shutetrstock/Narsil
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť raňajky alebo večeru bez krajca chleba namazaného maslom a posypaného obľúbenými ingredienciami. Prílohou môže byť surová zelenina, studené mäso alebo rôzne pasty, krémy a džemy. Chleba je jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako si vychutnať chutné jedlo, a vďaka flexibilite ich úpravy sa dajú pripraviť tak, aby vyhovovali všetkým preferenciám.
Sú tiež nepostrádateľnou prílohou k iným jedlám, najmä k polievkam, bigosu a nákypom. Bohužiaľ, niekedy je zloženie a kvalita chleba kupovaného v obchode veľmi neuspokojivá. V takejto situácii sa oplatí vyrobiť si ho sám. Ak dávate prednosť zdravšej verzii, nahraďte bielu múku inou zložkou. Chlebík bude chutný a vôňa bude ako z pekárne.
Je mandľová múka vhodná na pečenie chleba? Môžete ju použiť na prípravu bochníka
Ak nemáte radi tradičný pšeničný chlieb a chcete si strážiť postavu, pripravte si chutný bochník z mandľovej múky. Vďaka tomu bude mať pečivo menej ako 10 g sacharidov na 100 g výrobku. Pre porovnanie, v bielom bochníku nájdete viac ako 50 g, takže rozdiel bude výrazný. Jeho príprava je naozaj jednoduchá a potrebujete naň len niekoľko surovín:
- 1 a 1/4 šálky mandľovej múky (približne 150 g),
- 1/4 šálky rozpusteného masla (približne 70 g),
- 7 vajec
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 1-2 lyžice mandľových vločiek (alebo iných obľúbených posýpok),
- štipka soli.

Foto: shutterstock/Nina Firsova
TIP! Chlieb z mandľovej múky je vhodný aj na konzumáciu v poslednej dobe populárnej keto diéty. Nezabúdajte však, že každú väčšiu zmenu stravy by ste mali konzultovať s odborníkom, pretože nie všetky diéty vám môžu prospieť a niektoré vám dokonca uškodia.
Ako používať mandľovú múku? Zmiešajte, pečte a jedzte s chuťou
Prípravu chleba začnite predhriatím rúry na 175 stupňov a vyložením plechu papierom na pečenie. V miske preosejte suché prísady – múku, prášok do pečiva a soľ. Oddeľte bielka od žĺtkov. Rozpustené maslo a žĺtky pridajte k suchým prísadám. Dobre premiešajte.
Bielka vylejte do suchej a čistej misy a vyšľahajte ich do tuhej peny. Postupne pridávajte k zvyšným produktom a premiešajte. Cesto preneste do pripravenej formy, posypte mandľovými lupienkami a vložte do rúry na približne pol hodiny. Po vychladnutí podávajte s obľúbenou polevou. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb bez múky – povinná alternatíva tradičného chleba
Domáci ovsený chlieb nemá konkurenciu. Taký v obchode nenájdete. Je výborný a chrumkavý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.