14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tijana Simic).
Jar je obdobím, kedy naše telo potrebuje dodatočnú podporu, aby sa vyrovnalo s meniacimi sa poveternostnými podmienkami a zvýšeným rizikom infekcie. Oplatí sa siahnuť po slovenskej zelenine, ktorá je skutočným pokladom prírody. Sú to nielen zdravé doplnky k jedlám, ale aj ochranný štít pred chorobami. Pozrite sa, prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička.

Foto: shutterstock/Tijana Simic
Jarná diéta na imunitu
Keď príde jar, naša imunita je po dlhej zime niekedy oslabená. Slovenská sezónna zelenina je neoceniteľným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktoré pomáhajú posilňovať organizmus.
Jej pravidelná konzumácia navyše nielen podporuje imunitný systém, ale zlepšuje aj pohodu. Zistite, ako využiť cviklu, cibuľu, cesnak, mrkvu a kyslú kapustu, aby ste sa tešili zdraviu po celý rok.
Podpora krvi a imunity, teda cvikla
Cvikla je skutočná vitamínová bomba! Bohatá na vitamíny A, C a B, ako aj minerály ako železo, draslík a horčík, podporuje obehový systém a pomáha bojovať proti únave.
Cvikla je tiež plná antioxidantov, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Cviklová šťava je skvelou voľbou, keď cítite, že vaša imunita klesá. Môžete ju pridať aj do polievok, šalátov alebo zapiecť v rúre ako zdravú maškrtu.

Foto: shutterstock/Olena Siemer
Cibuľa – prírodné antibiotikum
Má jedinečné zdravotné vlastnosti a vďaka fytoncidom, ktoré obsahuje, pôsobí ako prírodné antibiotikum, bojuje proti baktériám a vírusom. Cibuľa je bohatá aj na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém.
Pridajte ju do polievok, omáčok a šalátov alebo ju jedzte surovú, aby ste naplno využili jej zdraviu prospešné vlastnosti. Na jar sa oplatí pripraviť cibuľový sirup – osvedčený domáci liek na posilnenie imunity.

Foto: shutterstock.com/SM-BG
Kráľ zdravia a chuti – cesnak
Cesnak je ďalším prírodným antibiotikom, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jarného jedálnička. Obsahuje alicín, zlúčeninu so silnými antivírusovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.
Pravidelná konzumácia cesnaku podporuje imunitný systém, znižuje krvný tlak a podporuje zdravie srdca. Aby ste naplno využili jeho vlastnosti, jedzte cesnak surový alebo ho pridajte do jedál v záverečnej fáze varenia.

Foto: shutterstock/BarTa
Mrkva – pokladnica betakaroténu
Je to zelenina, ktorú sa oplatí jesť nielen pre jej chuť, ale aj pre jej zdraviu prospešné vlastnosti. Mrkva je zdrojom betakaroténu, ktorý telo premieňa na vitamín A, podporuje zdravú pokožku, zrak a imunitný systém.
Mrkva je perfektná ako snack, prísada do šalátov, polievok alebo čerstvých štiav. Zaradenie mrkvy do každodennej stravy je jednoduchý spôsob, ako posilniť imunitu a zlepšiť kondíciu tela.

Foto: shutterstock/Elena Medoks
Probiotická sila prírody, čiže kyslá kapusta
Kyslá kapusta je skutočným hitom slovenskej kuchyne a jedným z najlepších zdrojov prírodných probiotík. Jeho pravidelná konzumácia podporuje črevnú mikroflóru, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri budovaní imunity.
Kyslá kapusta je bohatá aj na vitamín C, železo a vlákninu. Jedzte ju ako prílohu na večeru, základ do šalátov alebo prísadu do polievok, napríklad do tradičnej kapustnice. Nezabudnite zvoliť radšej kyslú kapustu ako kvasenú, pretože tá často obsahuje umelé prísady.

Foto: shutterstock/Maciej Czekajewski
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bolo vybrané najzdravšie ovocie na svete. Niektorí ju prirovnávajú k jablku
Amarant – skrytý poklad na spaľovanie brušného tuku po päťdesiatke
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.