15.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Michaela Holubova.
Česká kuchyňa je veľmi chutná, aj keď dosť mastná a ťažká. Slováci veľmi dobre poznajú vyprážaný syr, jedinečné zemiakové placky a knedlíky, ale aj o tomto nezvyčajnom českom občerstvení určite vedia, pravdepodobne ste prekvapení, že má pôvod v Česku. Pravdou je, že utopenci sú naozaj výborný a ľahko si ich môžete pripraviť aj doma. Varené klobásy sa s nimi dajú len ťažko porovnávať.

Foto: shutterstock.com/Michaela Holubova
České klobásy v octovom náleve sú prekvapivo chutné. Sú ideálnym občerstvením k pivu alebo len tak na každej párty. Výroba týchto fantastických klobás je triviálna, ale ako to už býva, diabol sa skrýva v detailoch. Ak chcete dať roztopeným klobáskam pikantný nádych, nesmiete zabudnúť na pikantné prísady. V tomto prípade sa do hry dostávajú štipľavé papričky, ale dôležité je aj korenie a cesnak. A potom je tu marináda, ktorá je vlastne veľmi jednoduchá. Tu je recept na marinované klobásy, ktorý vás najprv prekvapí, ale potom určite poteší.
Utopenci – české klobásy v octovej marináde. Chutia lepšie ako ich názov
Zloženie:
- 500 g kvalitných malých párkov s vysokým obsahom mäsa,
- 2 veľké cibule,
- 2 malé chilli papričky,
- 4-6 strúčikov cesnaku,
- 3 šálky vody,
- 1 šálka octu,
- 2 PL cukru,
- 1 lyžička soli,
- niekoľko guľôčok nového korenia,
- 4 bobkové listy,
- 1 čajová lyžička zrniečok korenia.

Foto: shutterstock.com/Jan_Mach
Utopenci alebo klobásy v octe po česky – ako ich pripraviť:
- Vodu nalejeme do hrnca, pridáme ocot, soľ, cukor, korenie, bobkový list a nové korenie.
Priveďte do varu a nechajte vychladnúť. - Cibuľu nakrájame na kolieska, papriku rozpolíme a odstránime semienka, ak nechceme, aby bola príliš horúca. Klobásy nakrájajte na menšie kúsky. Cesnak nakrájajte na plátky, najlepšie čo najtenšie.
- Pripravte si malé poháre a do každého dajte rovnaký počet klobás (bez čreva, ak ho máte), cibule a papriky.
- Potom ich zalejte marinádou a pevne uzavrite.
Klobásy pasterizujte vo vriacej vode približne 7-10 minút. Preložte do pivnice a skladujte na chladnom a tmavom mieste až tri mesiace.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Celý život ste varili párky nesprávne. Babička vysvetľuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.