15.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fernati2007)
Strúhanka je produkt, ktorý nájdeme takmer v každej kuchyni. Používame ju na obalenie bravčových kotliet, zahustenie omáčok alebo pečiva. Mnohí z nás však robia chybu, že strúhanka stráca svoju čerstvosť, chuť a dokonca začína plesnivieť. Zistite, ako skladovať strúhanku, aby ste sa týmto problémom vyhli.

Foto: shutterstock/Fernati2007
Najčastejšia chyba pri skladovaní strúhanky
Väčšina ľudí skladuje strúhanku v otvorenej nádobe alebo na nesprávnom mieste, napríklad v skrinke vedľa sporáka. Je to veľká chyba, ktorá môže viesť k rýchlemu pokazeniu výrobku. Strúhanka je hygroskopická, čo znamená, že absorbuje vlhkosť z okolia. V kuchyni, kde často stúpa para a mení sa teplota, rýchlo získava vlhkosť, ktorá podporuje rast plesní a stratu chrumkavej štruktúry.
Ako správne skladovať strúhanku?
Ak chcete uchovať strúhanku dlho čerstvú a chutnú, oplatí sa dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel. Po prvé, skladujte ju vo vzduchotesných obaloch. Po otvorení pôvodného obalu preložte strúhanku do vzduchotesnej nádoby alebo pohára. Najlepšou voľbou sú sklenené nádoby so skrutkovacím uzáverom – chránia pred vlhkosťou, hmyzom a nepríjemnými pachmi z prostredia. Ďalším hľadiskom je suché a chladné miesto. Najlepšie miesto na skladovanie strúhanky je v skrini mimo dosahu zdrojov tepla, ako je rúra alebo sporák. Je dôležité, aby bola suchá a vetraná.
Po tretie, nezabudnite, že mraznička je ideálnym riešením na dlhšie. Ak si strúhanku pripravíte sami vo veľkom množstve, môžete ju zamraziť. Uložená v mrazničke vydrží čerstvá až niekoľko mesiacov. Stačí, ak ju vložíte do vrecka na zips alebo vzduchotesnej nádoby. Po rozmrazení si žemľa zachová svoje vlastnosti. Posledným bodom je vyhnúť sa vlhkosti, ako aj teplu. Nenechávajte žemľu v otvorenom obale na kuchynskej linke alebo vo vlhkých priestoroch, ako je napríklad pivnica. Kontakt s vlhkosťou je najkratšou cestou k plesnivej strúhanke.
Prečo strúhanka plesnivie?
Plesne na strúhanke sa zvyčajne objavujú v dôsledku nesprávneho skladovania. Vlhkosť, zmeny teploty a kontakt so vzduchom sú hlavnými príčinami jej kazenia. Aj keď sa výrobok na prvý pohľad zdá byť v poriadku, strúhanka skladovaná v nevhodných podmienkach stráca svoju prirodzenú chuť a chrumkavosť, čo ovplyvňuje kvalitu jedál, ktoré sa z nej pripravujú.

Foto: shutterstock/ANTONIO SANCHEZ GONZALEZ
Samotná príprava strúhanky
Ak chcete dosiahnuť najvyššiu kvalitu, zvážte prípravu strúhanky doma. Zvyšky strúhanky jednoducho vysušte a potom ich pomeľte v mixéri alebo ručnom stroji, prípadne ich aj nastrúhajte. Domáca strúhanka má nielen lepšiu chuť, ale vyhnete sa aj konzervačným látkam a umelým prísadám. Nezabudnite však, že ju treba aj správne skladovať. Zabezpečením správnych podmienok sa vyhnete nielen plesni, ale aj plytvaniu výrobku. Tieto jednoduché pravidlá zabezpečia, že strúhanka vo vašej kuchyni bude vždy čerstvá a pripravená na použitie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto strúhanku neskladujte. Zplesnivie.
Zaváraniny nemôžu zostať v suteréne navždy. Takto môžete skontrolovať, či nie sú pokazené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.