15.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ILEISH ANNA)
Výroba tohto domáceho chleba je hračka. Urobíte si ho sami bez toho, aby ste si pri miesení zašpinili ruky, a je vynikajúci. Chutí božsky s údeninami, syrom alebo sendvičovou nátierkou. Skúste ho dať na stôl a uvidíte, že zo stola zmizne v okamihu. Je sýta, ale domácnosť sa bude stopercentne dožadovať ďalších chlebov.

Foto: shutterstock/ILEISH ANNA
Domáci chlieb môže chutiť oveľa lepšie ako chlieb z obchodu. Poznáte jeho zloženie a uspokojenie z jeho prípravy je obrovské. Najmä ak sú v ňom zaujímavé prísady, vďaka ktorým vynikne na stole. Určite nebudete ľutovať, ak sa naučíte tento jednoduchý recept na makový chlieb. Je lahodný, jemný a zároveň mierne slaný. Rýchlo zasýti, podporuje pohyb čriev a v kuchyni má široké využitie. Preto neotáľajte a hneď si pozrite, ako si krok za krokom pripraviť domáci makový chlieb.
Prečo pripraviť domáci makový chlieb? Nielen kvôli božskej chuti
Domáci makový chlieb je mierne štipľavý, takže chutí božsky, ale existuje oveľa viac dôvodov, prečo by ste sa ho mali naučiť pripravovať. Predovšetkým ide o jednu z jeho najdôležitejších zložiek. Hádate správne, ak ste mysleli na mak, ktorý má mnoho cenných vlastností. Obsahuje horčík, vápnik, zinok či železo, ako aj sýtu vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev. Makový chlieb obsahuje aj ovsené vločky – sýte a zdravé. Poskytujú energiu na dlhý čas, čo znamená, že po jeho konzumácii sa zníži pravdepodobnosť, že budete medzi jedlami maškrtiť.
Tento recept na makový chlieb si zamiluje celá rodina. Pri jeho miesení si nezašpiníte ruky
Tento recept na makový chlieb je jednoduchý a pri jeho miesení si nezašpiníte ruky. Najskôr však vytiahnite zo skrine chlebovú misu a misku a pripravte si ingrediencie, ktoré na jeho prípravu potrebujete. Buďte si istí, že tieto produkty sú pomerne lacné a môžete ich kúpiť v každom obchode s potravinami.
Recept na makový chlieb:
- Pšeničná múka (typ 450)
- 450 g maku
- 60-65 g ovsených vločiek
- 50 ml vlažnej vody
- 200 ml vlažného mlieka
- 200 ml sušeného droždia
- 7 g cukru
- 1 lyžička soli

Foto: shutterstock/Irina Rostokina
Ako pripraviť makový chlieb krok za krokom? Určite sa vám to podarí
Pripravte si misu a vložte do nej suché prísady. Dôkladne ich premiešajte, potom pridajte aj mlieko, vodu a otočením lyžice výrobky opäť spojte do hladkej hmoty. Cesto prikryte čistou, mierne vlhkou utierkou a odložte na teplé miesto na 50 minút, aby vykyslo. V tomto čase môžete misu na ovocie vystlať papierom na pečenie.
Keď je čas nechať cesto vykysnúť, obsah misy opäť premiešajte lyžicou. Jemne sa vyklopí a potom ho preložíme do formy, uhladíme lyžicou a posypeme makom. Odstavíme a počkáme, kým sa rúra predhreje na 200 stupňov Celzia (režim rúry hore a dole). Makový chlieb vložte dovnútra, ale počas pečenia aspoň dvakrát pokropte vrch pečiva vodou. Po 50 minútach by mal byť hotový. Vyklopte ho na mriežku a po vychladnutí ho nakrájajte na plátky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.