16.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krasula).
Táto cenná rastlina, známa aj pod názvom „haskap“, sa vyznačuje nielen jedinečnou chuťou, ale aj mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami, ktoré môžu podporiť srdce, obehový systém a činnosť mozgu.

Foto: shutterstock/Krasula
Kamčatské bobule sú pokladom vitamínov a antioxidantov, vďaka čomu sa odporúčajú najmä ako súčasť každodennej stravy. Štúdie preukázali, že ovocie je bohaté na polyfenoly a flavonoidy, ktoré pomáhajú zmierňovať zápaly a majú potenciálne protirakovinové účinky. Odborníci poukazujú na to, že pravidelná konzumácia plodov kamčatky môže tiež zlepšiť zrak, znížiť hladinu LDL cholesterolu a regulovať krvný tlak.
Sezóna kamčatských bobúľ sa začína v máji a trvá do júla. Plody s výraznou sladkokyslou chuťou s jemným nádychom horkosti sa dajú využiť na rôzne spôsoby. Plody sa výborne konzumujú surové, ale rovnako dobre sa hodia aj na konzervovanie, ako sú džemy, šťavy alebo tinktúry.
Kamčatské bobule, často označované aj ako „sibírske bobule“, získavajú čoraz väčšie uznanie medzi kuchármi a kulinárskymi nadšencami. Vďaka svojej intenzívnej fialovej farbe a výraznej chuti si plody nachádzajú svoje miesto v širokej škále jedál – od dezertov cez šaláty až po suché omáčky. Kamčatské bobule v kuchyni dodajú chuť rôznym pokrmom a ich zdravotné vlastnosti sú bonusom navyše.

Foto: shutterstock/Pavlina Klosova
Jedným z najjednoduchších spôsobov využitia kamčatských bobúľ je príprava džemu. Stačia tri ingrediencie: čerstvé bobule, cukor a voda. Stačí bobule dôkladne umyť, povariť ich s trochou cukru a vody a potom ich dať do pohárov. Takýto džem je skvelým spôsobom, ako si uchovať cenné živiny týchto bobúľ po celý rok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabraňuje ateroskleróze, chráni pred glaukómom. Jún je najlepší čas na zber
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.