17.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio).
Táto zelenina vyzerá ako kvety. Slováci sa jej vyhýbajú, ale je zdravá a chutná, takže sa ju oplatí jesť aj každý deň. Je nielen pastvou pre chuťové bunky, ale aj spojencom štíhlej postavy. Rýchlo sa konzumuje a má málo kalórií, takže je ideálna pre ľudí, ktorí si strážia postavu. Budete mať pás ako prútik, a to je len začiatok výhod.

Foto: shutterstock/AtlasStudio
Artičoky sú v stredomorských krajinách na veľkej vlne. Na Slovensku však rozhodne nepatria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Sú skôr produktom pre znalcov, pretože nie každý má rád ich špecifickú, mierne horkú chuť (pripomínajúcu kombináciu špargle, zeleru a orechov).
Okrem toho väčšina ľudí v našej krajine netuší, že artičoky sú jednou z najzdravších druhov zeleniny, ktoré pomáhajú schudnúť a zostať dlhšie mladými. Existuje celý rad dôvodov, prečo by ste ich mali natrvalo zaradiť do svojho jedálnička.
Čo je to artičok? Tento „kvet“ môžete jesť každý deň
Artičok je trváca bylina z čeľade hviezdicovitých (Asteraceae), ktorú si vizuálne možno spájate s krásnym kvetom. Je to však zelenina, ktorú môžete jesť každý deň.

Foto: shutterstock/pilipphoto
Najobľúbenejšia je v južnej Európe, severnej Afrike a na Kanárskych ostrovoch. To sú oblasti, odkiaľ pochádza a kde sa najčastejšie pestuje.
Od 19. storočia začala byť táto rastlina populárna aj v iných častiach sveta, pretože práve vtedy začali francúzski lekári hovoriť o cenných zdraviu prospešných vlastnostiach artičokov.
Prečo by ste mali jesť artičoky – vlastnosti zeleniny. Spomaľujú starnutie a pomáhajú sa starať o váš pás
Artičoky sa oplatí jesť z mnohých dôvodov.
- Ich jedlá časť, označovaná ako „srdiečka“ (hlavičky kvetenstva), obsahuje veľa antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie. Ich trvalým zaradením do svojho jedálnička tak zostanete dlhšie mladí.
- Nájdete v nich aj inulín (prírodné prebiotikum, ktoré pomáha obnoviť bakteriálnu flóru alebo imunitu ).
- Sú zdrojom vitamínov: C, K, kyseliny listovej, sodíka, horčíka, draslíka a mangánu.
Týmto sa však príbeh nekončí. - Artičoky môžu pomôcť znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
- Majú v sebe aj veľké množstvo sýtiacej vlákniny a cynarín, ktorý môže podporiť trávenie a pomôcť očistiť organizmus. Pomáhajú zrýchliť metabolizmus a uľahčujú starostlivosť o líniu.
Ako využijete artičoky v kuchyni? Je to všestranná pochúťka
Artičoky sú najchutnejšie, keď sú varené alebo pečené. Sú vhodné aj na marinovanie. Môžete ich podávať s maslom alebo obľúbenou omáčkou.
Skvelé sú aj ako príloha k mäsovým jedlám, rybám, šalátom, ako prísada do nákypov alebo pizze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarte alebo pridajte do polievky. Stimuluje pečeň, tlmí nárasty krvného tlaku
Nenápadná bylinka na záchranu pankreasu. Pite ju po každom jedle!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.